Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейският съвет обсъжда таван на цените на енергията

[post-views]
ЕС започва одит на предоставената на Украйна помощ в областта на сигурността и отбраната

Определянето на таван на цените на енергията е един от въпросите, които европейските лидери ще разискват на заседанието си в Брюксел, което започва сега. На него присъства американският президент Джо Байдън. Развитието на руската агресия в Украйна също ще бъде една от темите.

Едва ли лидерите ще постигнат съгласие по въпроса за таван на енергийните цени поради сериозните вътрешни разногласия, смятат запознати. Те ще изслушат предложението на Европейската комисия в тази насока и ще обсъдят неговите плюсове и минуси. По-рано премиерът Кирил Петков заяви, че решението е намаляване на цените на газа, който страните-членки купуват:

„Единственият начин това да го направим е да купуваме заедно, като Европа. Това може би ще е по-силна мярка, отколкото каквото и да било друго, защото, ако успеем заедно да намалим цената на газа, който се изкупува, от една страна, това води до намаляване на инфлацията в Европа и в България конкретно, от друга страна, дава по-малко приходи на точно тези страни, които доставят“.

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел каза, че резултатът от войната може да е голямо поражение за Русия и допълни, че следващите две седмици ще са решаващи за това кой ще спечели.

„Да се надяваме, че това няма да се случи“, отговори той на въпрос за евентуална химическа атака срещу Украйна.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани