Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Удължиха мандата на Столтенберг като шеф на НАТО

[post-views]
Удължиха мандата на Столтенберг като шеф на НАТО

Алиансът създава нови четири бойни групи в България, Румъния, Унгария и Словакия

Президентът Румен Радев: България търси Ф-16 на лизинг

Мандатът на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще бъде удължен с още една година, решиха вчера лидерите на страните от Северноатлантическия пакт на своята извънредна среща в Брюксел. Той трябваше да сдаде поста на 30 септември т.г. Наскоро Столтенберг бе избран за управител на централната банка на Норвегия, но сега се отказва от банкерската кариера и е дал съгласието си да остане начело на НАТО.

Лидерите на страните от НАТО се договориха да укрепят източния си фланг в контекста на войната, започната от Русия срещу Украйна. Четири допълнителни бойни групи на Алианса ще има в България, Унгария, Румъния и Словакия, съобщи „Ройтерс“.

Военната помощ на Европейския съюз за Украйна ще достигне 1 млрд. евро. Това бе решено на среща на министрите на външните работи и на отбраната на ЕС, в която участваха и Теодора Генчовска и Драгомир Заков. Към вече отпуснатите 500 млн. за Украйна, сега бяха добавени още толкова за закупуване на оръжие. България обмисля няколко варианта за придобиване на изтребители до окомплектоването на ескадрила от Ф-16, което се очаква да се случи около 2030 г., заяви президентът Румен Радев след срещата на НАТО. Той уточни, че обсъжда активно този въпрос с премиера Кирил Петков и го е поставил и пред американския президент Джо Байдън. „Ако не можем да ускорим доставката на нашите нови изтребители, тогава да мислим за втора ръка Ф-16 на лизинг. Ако и това не става, трябва да търсим вариант за европейски изтребители на лизинг от нашите партньори. Италия и Франция са готови да дискутираме този въпрос“ – каза Радев, цитиран от в. „24 часа“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани