Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Драгомир Заков пред в. „Българска армия”: Стратегическият компас е силен ангажимент на ЕС в сигурността и отбраната

[post-views]
Министърът на отбраната Драгомир Заков ще участва в заседанието на Съвет „Външни работи/Отбрана“ в Брюксел

Това е визия за следващите 10 години, подчерта министърът на отбраната след одобряването на документа от Съвета на Европейския съюз

– Г-н министър, Стратегическият компас на ЕС вече е одобрен от Съвета на ЕС след около двегодишен период на обсъждане и разработване. Какво стои зад това атрактивно наименование?

– Стратегическият компас е нов стратегически документ на Европейския съюз (ЕС) в областта на сигурността и отбраната. Наименованието бе предложено по време на германското председателство на Съвета. Аналогията с традиционния компас е определянето на правилната посока, в случая посоката на развитие на политиката за сигурност и отбрана.

Компасът ще ръководи нашите действия за предприемане на стъпка напред и поемане на повече отговорност от ЕС за собствените му сигурност и отбрана. Документът очертава обща стратегическа визия за развитието на политиката за сигурност и отбрана на ЕС през следващите 10 години.

– Какво е основното послание, което Компасът отправя за европейските сигурност и отбрана?

– Компасът отправя ясно послание за силен ангажимент на ЕС в сигурността и отбраната. За един по-силен и по-способен Съюз, който ще допринесе позитивно за глобалната и трансатлантическата сигурност.

– Какви са заплахите, пред които сме изправени според Стратегическия компас?

– Руската инвазия в Украйна промени значително оценката на заплахите пред сигурността на Съюза. Завръща се политиката на силата в многополюсния свят. Русия е основна заплаха за европейската сигурност, а Китай е „партньор за сътрудничество, икономически конкурент и системен съперник”.

Ключово значение за сигурността и устойчивостта на Европа е отделено на Западните Балкани, Черноморския регион, Източното партньорство, Близкия изток, Северна Африка, Азия и Индо-Тихоокеанския регион.

Като транснационални заплахи са разгледани още тероризмът, насилственият екстремизъм, организираната престъпност, хибридни конфликти и кибератаки.

– Как се отрази промяната на ситуацията по сигурността върху идеите в документа?

– За ЕС няма съмнение, че чрез непредизвиканата и неоправданата военна агресия срещу Украйна Русия грубо наруши международното право и принципите на Устава на ООН. Русия подкопава европейската и световната сигурност и стабилност. Използването на сила и принуда за промяна на границите няма място в XXI век. Именно поради това Съюзът взе това безпрецедентно решение наред със санкциите за използване на Европейския инструмент за мир за предоставяне на военна помощ на украинските въоръжени сили.

Руската инвазия в Украйна доведе до значително преработване на някои части на Компаса с цел открояване на дестабилизиращата роля на Русия за сигурността на Европа, както и поставяне на още по-амбициозни цели, като значително увеличаване на разходите за отбрана за изграждане на отбранителни способности и по-голям акцент върху сътрудничеството с НАТО, развитието на военната мобилност, инструментариума за хибридни и киберзаплахи и др.

– Какви действия ще предприеме ЕС, за да отговори на заплахите пред сигурността си?

– ЕС трябва да бъде готов да действа бързо и решително при възникване на кризи, по възможност заедно с партньори, а при необходимост – и самостоятелно. Затова се предвиждат конкретни действия.

До 2025 г. Съюзът си поставя за цел да създаде Капацитет за бързо развръщане. Той се състои от отделни модули, които позволяват бързо развръщане на до 5000 военнослужещи за различни видове кризи. Ще бъде увеличен и капацитетът на гражданските и военните мисии и операции.

В краткосрочен план трябва да укрепим структурата за командване и управление и да увеличим готовността си за действие чрез редовни учения на терен.

Предвижда се създаване на Инструментариум на ЕС за борба с хибридните заплахи, в т.ч. и инструмент за противодействие на дезинформацията и манипулативната информация.

– Какви средства ще изискват всички тези действия?

– На първо място всички тези действия от страна на държавите членки ще наложат значително повишаване на разходите за отбрана.

Амбицията ни е намаляване на недостига на критични военни и цивилни способности.

Вече разполагаме с инициативата за Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната. Имаме и действащ Европейски фонд за отбрана за инвестиране в технологични иновации за отбраната.

Предстои да бъде създаден Хъб за иновативни технологии в отбраната в рамките на Европейската агенция по отбрана.

За постигане на съществен напредък по изпълнението на дейностите на Стратегическия компас Европейската комисия разработи амбициозен Отбранителен пакет, който да насърчава съвместното придобиване на отбранителни способности, изградени чрез сътрудничество.

– В състояние ли е ЕС да се справи сам с предизвикателствата пред сигурността?

– За да отговори на общите заплахи и предизвикателства ЕС трябва да засили сътрудничеството си с партньорите – в многостранен, регионален и двустранен план. Предвиждаме засилване на сътрудничеството на ЕС с НАТО и ООН на политическо и оперативно ниво.

Стремим се към адаптирано партньорство със страните от Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство, Индо-Тихоокеанския регион и Латинска Америка.

ЕС ще използва Европейския инструмент за подкрепа на мира за оказване на помощ на трети страни в областта на сигурността и отбраната, и по-специално за изграждане на капацитет на въоръжените сили на партньорските държави. Той ще бъде насочен към обучение и подготовка, предоставяне на техника, оборудване и оръжия.

– Какво е мястото на сътрудничеството ЕС–НАТО?

– Сътрудничеството с НАТО и трансатлантическата връзка са важни елементи на Общата политика за сигурност и отбрана и са отразени в Компаса. НАТО е посочен като фундамент на колективната отбрана, а ЕС като допълващ ролята на НАТО в сигурността и отбраната. Предстои подписване на нова Декларация за сътрудничество между ЕС и НАТО, която ще постави основите за разширяване на взаимодействието. Трансатлантическите взаимоотношения и сътрудничеството ЕС–НАТО са ключови за нашата сигурност.

– Как виждате ефекта на Стратегическия компас конкретно за сферата на отбраната?

– Без да навлизам в детайли, най-значимите от гледна точка на отбраната елементи са свързани със същественото увеличаване на разходите за отбрана със значителен дял за инвестиране в способности.

Съществен елемент е развитието на отбранителни способности чрез съвместно изграждане и придобиване. Най-видимият елемент е създаването на Капацитета на ЕС за бързо развръщане, провеждането на редовни учения на терен, развитието на структурата за командване и управление, военната мобилност. Тези елементи работят за повишаване на оперативната ефективност на ЕС.

ЕС продължава да изпълнява мисии и операции в подкрепа на международните мир и сигурност. Понастоящем те са 7 военни и 11 цивилни с около 4 хил. души на терен. България участва в четири от военните операции на ЕС.

– Как виждате перспективите за изпълнението на Стратегическия компас?

– Много от задачите в него излизат извън сферата на отбраната. Те включват елементи на вътрешна сигурност, икономика и външна политика, поради което изпълнението му в национален план ще изисква ангажираност на различни национални ведомства и високо междуинституционално взаимодействие.

Най-ново

Единична публикация

Избрани