Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът се включи в усилията за спасяване на родните ВВС

[post-views]
Президентът се включи в усилията за спасяване на родните ВВС

Той благодари на полския си колега Анджей Дуда за готовността да ни съдейства

Спирдон Спирдонов

Преди няколко дни президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев постави въпроса за предприемането на неотложни мерки за осигуряване на охраната на въздушното ни пространство от български самолети с български екипажи. Това стана на работна среща в президентската институция с министъра на отбраната Драгомир Заков, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров. Поводът бяха предизвикателствата пред гарантирането на въздушния суверенитет на България.

От срещата на президента с полския му колега Анджей Дуда дойде новината, че Румен Радев пряко се ангажира с търсене на възможности за спасяване на българските изтребители.  С Полша сме единни за укрепване на източния фланг на НАТО, каза той след разговора си с полския президент в София.  И бе категоричен, че България не може да бъде част от НАТО без реални и съвременни оперативни способности, а проблемът с летателната ни авиация е критичен.

„Ако ние не предприемем спешни, неотложни мерки, рискуваме да загробим нашата 110-годишна военна авиация и да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти и да компрометираме самия проект за придобиване на Ф-16, защото няма да има кой да лети на тях и кой да ги обслужва. Формирането на национални бойни групи е само част от тези усилия. Това обаче не отменя голямата отговорност пред нас, за която съм напомнял пред не едно българско правителство – да градим и да развиваме собствен отбранителен капацитет“, смята държавният глава. Той благодари на Дуда за готовността му експертни екипи да обсъдят възможността за оказване на съдействие на България за поддръжката на МиГ-29 с възможностите на полската индустрия и военновъздушни сили. И акцентира на още нещо много важно. Преди дни президентът на Полша е подписал Закон за отбрана на отечеството. Там се създава специален фонд за подкрепа на въоръжените сили, а в училищата се връщат елементи от обучението по отбрана. Полша от своя страна заделя повече за отбрана. Освен близо 50 изтребителя Ф-16 страната чака доставка и на машините Ф-35. Припомнено бе , че държавите от региона поддържат и руско въоръжение в интерес на националната си отбрана. По думите му и в Румъния текат сходни процеси. Впрочем у нас в това отношение отдавна има мнения. Дали модернизацията на Въоръжените ни сили не трябва да стане със закон? До колко изучаването на въпросите на отбраната в по пет часа в девети и десети клас, е достатъчно? И най-актуалното – да се освободим ли от самолетите МиГ-29 или да търсим възможности за поддържането им, за да не останем в крайна сметка без военни пилоти? Ясно е, че са ни необходими трезви гласове в условия на кризи.

Най-ново

Единична публикация

Избрани