Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия нанася „Кинжал“-ни удари

[post-views]
Русия нанася „Кинжал“-ни удари
Ракетите „Кинжал“ може да се изстрелват от самолети

Автор: Пламен ПЕТРОВ

На четвъртата седмица от войната срещу Украйна Русия вкара в действие страховитата хиперзвукова ракета „Кинжал“. Тя може да променя височината и посоката на полета си при екстремно висока скорост и по този начин да заобикаля вражеските системи за противовъздушна отбрана. Ракета „Кинжал“ е била изстреляна за първи път миналия петък, унищожавайки подземен ракетен арсенал на украинските военновъздушни сили, обяви говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков. Лагерът бил разположен край западното украинско градче Делятин, Ивано-Франковска област.
Според военни експерти това е първият път, в който Русия използва тези оръжия във въоръжен конфликт. Генерал Конашенков съобщи, че подземният арсенал край Делятин е унищожен с ракети „Кинжал“, изстреляни от над 1000 км. Те са летели до целта по-малко от 10 мин.
В неделя „Кинжал“ бе използвана отново за удар срещу обект, определен от руското министерство на отбраната като „голяма база за съхранение на горивно-смазочни материали на украинските въоръжени сили в района на селището Константиновка“. Тази база е била атакувана и с крилати ракети „Калибър“.
От военното министерство на САЩ коментираха, че не разбират смисъла от използването на хиперзвуково оръжие от руските военни в Украйна. Ударените обекти са могли да бъдат поразени и с по-прости ракети, които имат същата бойна глава като „Кинжал“. Поради това американците смятат, че използването на това съвременно оръжие цели да отправи сигнал към Запада и да подобри позициите на Москва в хода на преговорите за примирие с Киев. „От военна гледна точка използването на „Кинжал“ [в тази ситуация] няма особена практическа стойност“ – коментирал представител на Пентагона. А министърът на отбраната Лойд Остин каза, че това оръжие няма да промени кардинално ситуацията на фронта в Украйна.

Скоростта на ракетите „Кинжал“ надвишава тази на звука 10 пъти. Далекобойността им е над 2000 км. При това положение „Кинжал“ може да достигне до повечето големи градове в Европа в рамките на между 10 и 30 мин. След изстрелването си ракетата се издига на височина от 18–20 км и маневрира на всички участъци от своята траектория, което позволява да преодолява всички системи за противовъздушна отбрана. Може да носи както конвенционален, така и ядрен боен заряд. Поради високата си скорост „Кинжал“ генерира йонизиран газов облак, който абсорбира радарните вълни и намалява радарното сечение на ракетата. Така откриването й става много трудно.
След първото успешно изпитание на ракетите „Кинжал“ през 2018 г. руският президент Владимир Путин ги обяви за „непобедими“. Поводът Кремъл да даде нареждане за разработването на тези ракети бе желанието да бъде заобиколен американският ракетен щит в Европа. Според военния експерт Василий Кашин ударът срещу Украйна е бил подходящ за първото тестване на „Кинжал“ на терен, защото подобно хранилище трудно може да бъде унищожено с конвенционални ракети.
Хиперзвуковите ракети може да се изстрелват и от руските изтребители МиГ-31 и така обхватът им се разширява с изминатото от самолетите разстояние. Двигателят на ракетата се задейства на безопасно разстояние от изтребителя.

Украинците вече имат дронове камикадзе Switchblade

Дроновете Switchblade са най-новото оръжие, с което американците снабдиха Украйна. Те са предназначени да унищожават както бронирана техника, така и пехота. Switchblade са самонасочващи се управляеми ракети, които могат да удрят вражески цели на разстояние от десетки километри. Досега американците са ги доставяли само най-близкия си съюзник Великобритания.
Основните предимства на Switchblade са, че са много евтини и лесни за употреба. По-леката версия – Switchblade- 300 струва само $6000. Сравнено с големите бойни дронове на САЩ, това е нищо – така например големият MQ-9 Reaper струва $56 млн. Поради малкия си размер, високата скорост и безшумния полет Switchblade са практически неуязвими. По всяка вероятност Украйна е получила малко над 100 от тези дронове.
На практика Switchblade-300 са роботизирани умни бомби, оборудвани с двигател, камери, системи за насочване и бойна глава. Те могат да бъдат програмирани да атакуват самостоятелно обекти, които са на много километри разстояние, в състояние са и да кръжат над целта, докато настъпи точният момент за удар. Служат за еднократна употреба и са предназначени за въоръжаване на малки пехотни части. Компактни са – дължината им е 61 см, тежат само 2,7 кг заедно с чанта за носене и пускова установка, лесно могат да се носят в раница от един войник.
Когато е оборудван, Switchblade седи вътре в минохвъргачка и при изстрелване крилата му се разгръщат и се трансформират в малка крилата ракета. Може да се управлява на разстояние до 10 км, може да бъде във въздуха до 10 мин. Не е подходящ за разузнаване, но далечни цели като лека бронирана техника и жива сила се поразяват много ефективно. Някои модели Switchblade са модифицирани, за да могат да атакуват и вражески дронове.
Switchblade използва цветна камера и GPS за идентифициране, проследяване и ангажиране на цели, но също така може да бъде предварително програмиран да атакува обект по координати. Бойната му глава има експлозивен заряд, еквивалентен на ръчна граната. Зарядът е способен да се детонира както при удар с целта, така и във въздуха.
Веднъж стартиран, Switchblade вече не може да бъде върнат, но ако е необходимо, операторът може да отмени атаката и да го пренасочи. Устройството се задвижва от електродвигател, лети безшумно, а предвид малките размери и високата скорост – около 160 км/ч в момента на атаката, е изключително трудно да бъде открит, а още повече да бъде свален.
Switchblade-600 е доста по-тежък от Switchblade-300 – 23 кг, но може да се носи и на ръка и има 10-минутно време за настройка. Според производителя Switchblade 600 може да атакува цели на разстояние до 40 км и да остане във въздуха за 40 мин. Скоростта на атака е 185 км/ч. Бойната му глава е предназначена за унищожаване на бронирана техника. Системата за управление е базирана на таблет със сензорен екран. Може да управлява полета ръчно или автономно, използва криптирани канали за данни, оборудван е с GPS модул със селективна наличност и защита срещу електронно прихващане. Точната цена на Switchblade-600 не е известна, но се знае, че е по-малко от противотанковите ракети тип „Джавелин“, които САЩ вече доставиха на Украйна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани