Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Агент Тенев: Рецепта за хитове няма

[post-views]

На 28 март в зала 1 на НДК Иван Тенев, известен повече като Агент Тенев, събира приятели, колеги и почитатели. Зад гърба му са вече 70 житейски години и 45 – с неговите хитове. Лили Иванова е изпяла 3 песни по негови стихове, а поетът Дамян Дамянов го насърчава да пише. Негови песни, много от тях – по музика на Мария Ганева, сега професор и декан на Естрадния факултет на Музикалната академия, има в репертоара на Кристина Димитрова, Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Георги Христов, Стефка Берова и Йордан Марчинков, Боян Иванов и Богдан Томов. Идея на Иван Тенев е създаването на дългогодишния дует Кристина Димитрова–Орлин Горанов. И днес най-известна остава песента им „Детски спомен”, популярна с първия си стих: „Вървях един следобед без цел и посока”… И се тананикат „Черно и бяло”, изпълнен от Георги Христов и дори първият хит на Кристина „Добре ми е така”.
Шарен е животът на Агент Тенев. Започнал от стенвестника на Седма гимназия на „Шишман”, освен текстописец той рисува карикатури, публикувани в пресата. Като художник има награди, но много слушатели на предаването „Хоризонт за вас” го помнят с тракането на пишещата машина на „Агент Тенев”… в неделя, но не всяка неделя. Светската му хроника е и като реверанс към наследството на баща му, Стефан Тенев, водещ светската рубрика във в. „Утро” до 1944 г. И към неговата съдба на заточен по-късно в Белене…
Агент Тенев си остава един от истинските хроникьори на нашето време. Естествено е да напише и летопис на софийското време от 60–70-те години на ХХ в. до днес, както умее: елегантно, с вкус, лекота и намигване.

Най-ново

Избрани