Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Електромагнитно оръдие за хиперзвукови снаряди

[post-views]
Електромагнитно оръдие  за хиперзвукови снаряди

Американската компания General Atomics Electromagnetic Systems Group (GA–EMS) проведе тестове за изстрелване на хиперзвукови снаряди от електромагнитно релсово оръдие съвместно с Военноморския флот на САЩ в Ню Мексико. Голямата цел на компанията General Atomics е 15-килограмов снаряд да се изстрелва със скорост 5,8 Мах и оръдието да издържи 1000 изстрела. Електромагнитното оръдие на „БАЕ Системс“ може да изстрелва хиперзвукови снаряди на разстояние до 100 мили, докато класическите 155-мм гаубици имат обсег до 30 мили.


При последните тестове на електромагнитното оръдие бяха постигнати няколко изстрела на час. Основен проблем обаче остава продължаването на финансирането на договора на General Atomics от страна на флота. Въпреки това компанията възнамерява да продължи работа по хиперзвуковите управляеми снаряди, които биха били ефективни и срещу балистични ракети.
Наричат релсовото електромагнитно оръдие „оръжие на бъдещето“, но все още има редица технологични проблеми, които трябва да се решават. Американският флот проявява подчертан интерес към това оръжие, но проблемът е с електрозахранването на оръдието, защото се монтира на кораби. А такова мощно електрозахранване могат да осигурят само самолетоносачите с ядрено задвижване и най-модерните разрушители „стелт“ от клас „Зумвалт“. Другият проблем е честотата на изстрелване на снарядите. Целта е да се постигнат 10 изстрела в минута, което е голямо постижение. Едно стандартно бордово корабно оръдие произвежда до 20 изстрела в минута.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани