Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столтенберг остава шеф на НАТО още една година

[post-views]
Столтенберг остава шеф на НАТО още една година

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг няма да се оттегли на 30 септември т.г., когато изтичаше неговия втори мандат начело на организацията. Вчера лидерите на страните от НАТО проведоха извънредна среща в Брюксел и взеха решение да оставят Столтенберг начело на НАТО за още една година – до края на септември 2023 г. Той се е съгласил, въпреки че наскоро бе избран за управител на централната банка на Норвегия и се очакваше през есента да поеме новия пост. Финансовото министерство в Осло вече обяви, че шеф на централната банка ще стане Ида Воден Бахе, която сега е временно изпълняващ длъжността. Удължаването на мандата на Столтенберг очевидно е свързано с военното напрежение в Европа, предизвикано от нападението на Русия срещу Украйна.
Друго важно решение, взето от лидерите на НАТО, е укрепването на източния фланг на Северноатлантическия пакт в контекста на войната в Украйна. Четири бойни групи на алианса ще има в България, Унгария, Румъния и Словакия. Засега няма подробности за числеността и състава на тези части, както и под чие командване ще са. Такива международни сили има в Полша и балтийските републики, като числеността им е около и над 1000 души и се предвождат от Великобритания, Канада, Германия и САЩ. Те са самостойни единици за бързо действие и имат сухопътни, разузнавателни, артилерийски, инженерни и други елементи.
Премиерът Кирил Петков, който също е в Брюксел за среща на лидерите на страните от ЕС, вчера уточни, че към българската бойна група на НАТО предстои да се присъединят 150 британски войници. И допълни, че се водят преговори с Италия.
„Оставаме обединени в решимостта си да се противопоставим на руската агресия, да помогнем на правителството и народа на Украйна и да защитим сигурността на всички съюзници. Ще продължим да предприемаме всички необходими стъпки, за да защитим и защитим сигурността на нашето съюзническо население и всеки сантиметър от съюзническата територия“ се казва в съвместно изявление след среща на националните лидери на 30-те страни – членки на НАТО, в Брюксел. Те предупредиха Москва да не използва химическо оръжие в сраженията в Украйна, а Китай – да не подкрепя агресията на Владимир Путин.
Българската делегация на извънредната среща на НАТО бе водена от президента Румен Радев, а в нея участваха и министърът на външните работи Теодора Генчовска и министърът на отбраната Драгомир Заков. (БА)

Българската делегация на извънредната среща на НАТО в Брюксел бе водена от президента Румен Радев

Най-ново

Единична публикация

Избрани