Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

32-ри ден на войната в Украйна: Русия продължава с обстрела

[post-views]
32-ри ден на войната в Украйна: Русия продължава с обстрела

В 32-рия ден на войната в Украйна Русия продължи с обстрела по цели в различни точки на страната. От украинското военно разузнаване виждат в действията на Москва опит да бъде разделена страната по корейски сценарий.

Русия се опитва да разцепи Украйна и да формира територия под свой контрол, след като не успя да превземе цялата страна, заяви директорът на военното разузнаване Кирило Буданов.

„На практика това е опит за създаване на Северна и Южна Корея в Украйна,“ посочи той и добави, че Украйна скоро ще пристъпи към партизанска борба в окупираните територии от руските сили.

Русия продължава атаките срещу гражданска и военна инфраструктура в обсадения град Мариупол. Според британското министерство на отбраната руските сили напредват към районите около донбаските „републики“ „откъм Харков на север и откъм Мариупол на изток“.

Днес лидерът на самопровъзгласилата се и призната от Русия Луганска народна република  допусна скорошен референдум за присъединяване към Русия. Според украинското външно министерство обаче, той не би имал никаква правна стойност.

Без вода, парно и ток е населението на обсадения град Чернигов, съобщи в „Телеграм“ началникът на регионалната администрация Вячеслав Чаус. Има недостиг на храна и вода.

А президентът Володимир Зеленски отново поиска оръжия от държавите-членки на НАТО. По думите му, Украйна се нуждае само от 1% от танковете и самолетите на Алианса.

Според данни на Съвета на ООН по правата на човека 1119 цивилни са загинали, а 1790 са били ранени от началото на руската инвазия в Украйна.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани