Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Къде руските олигарси крият своите „тъмни пари“

[post-views]
Къде руските олигарси крият своите „тъмни пари“

В продължение на десетилетия руските олигарси прехвърлят милиарди долари незаконно придобити пари в чужбина, което ги прави изключително трудни за проследяване.

След нахлуването на Русия в Украйна държавите по света използват санкции и нови закони, за да се опитат да открият тези „тъмни пари“, надявайки се да навредят на олигарсите, близки до президента Путин. Би Би Си прави интересен обзор за тъмните пари на руските милиардери и какво се случва с тях сега, предаде БГНЕС.

Колко руски „тъмни пари“ има по света?

Американският Атлантически съвет твърди, че руснаците разполагат с около 1 трлн. долара от така наречените „тъмни пари“, скрити в чужбина. В неговия доклад за 2020 г. се посочва, че една четвърт от тази сума се контролира от руския президент Владимир Путин и неговите близки сътрудници – богати руснаци – „олигарси“.

„Тези пари могат да бъдат използвани и управлявани от Кремъл за шпионаж, тероризъм, подкупи, политически манипулации, дезинформация и много други лоши цели“, се казва в доклада.

Как са направени „тъмните пари“?

Друг американски мозъчен тръст, Националният фонд за демокрация, заявява, че Путин е насърчавал близки сътрудници „да крадат от държавния бюджет, да изнудват пари от частни предприятия и дори да организират прякото завземане на печеливши предприятия“. В доклада се казва, че по този начин те са натрупали лични богатства, възлизащи на десетки милиарди.

За руските опозиционни лидери Борис Немцов и Владимир Милов се твърди, че между 2004 и 2007 г. са прехвърлили 60 млрд. долара от фондовете на петролния гигант „Газпром“ към приближените на Путин.

В „Досиетата Пандора“, публикувани от Международния консорциум на разследващите журналисти, се отбелязва, че приближените до Путин са станали много богати и му помагат да прехвърля собственото си богатство.

Къде се съхраняват парите?

Исторически погледнато, голяма част от тези пари са отишли в Кипър, примамени от благоприятните данъци. За някои островът стана известен като „Москва в Средиземно море“.

По данни на Атлантическия съвет само през 2013 г. там са отишли 36 млрд. долара руски пари. Голяма част от тях са пристигнали чрез фиктивни компании, които се използват, за да се прикрият истинските собственици.

През 2013 г. Международният валутен фонд убеди Кипър да закрие десетки хиляди банкови сметки, държани от подставени лица.

Британските отвъдморски територии, като Британските Вирджински острови и Каймановите острови, също са любими дестинации.

В доклад на Global Witness се казва, че през 2018 г. руските олигарси са разполагали с около 45,5 млрд. долара в тези данъчни убежища. Част от тези пари намират път към финансови столици като Ню Йорк и Лондон, където могат да бъдат инвестирани и да донесат печалба.

Антикорупционната организация „Transparency International“ твърди, че поне 2 млрд. долара от имоти в Обединеното кралство са собственост на руснаци, обвинени във финансови престъпления или свързани с Кремъл.

Обхватът на руското пране на пари беше допълнително разкрит в доклад от 2014 г. на Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията, посветен на „руската пералня“. В него се казва, че в периода 2011-2014 г. 19 руски банки са изпрали 20,8 млрд. долара на 5140 дружества в 96 държави.

Как се укриват парите?

Обичайният начин, по който руските олигарси крият своите „тъмни пари“ в чужбина, е чрез подставени компании.

„Тези олигарси наемат най-добрите адвокати, одитори, банкери и лобисти в света, за да разработят законни средства за укриване и изпиране на средствата си“, казва Атлантическият съвет. „Един сериозен олигарх разполага с множество анонимни фиктивни компании в десетки офшорни юрисдикции, а средствата му се движат светкавично между тях.“

През 2016 г. Международният консорциум на разследващите журналисти публикува „Досиетата Панама“, които показват, че само една компания е създала 2071 фиктивни дружества за богати руснаци.

Какви стъпки се предприемат, за да се „изкопаят“ парите на олигарсите?

След нахлуването в Украйна държавите обявиха редица мерки за проследяване на руските пари. САЩ създават нова оперативна група „KleptoCapture“, която да се справи с финансите на руските олигарси. Тя ще се ръководи от Министерството на правосъдието и има за цел да конфискува активи, придобити чрез незаконно поведение.

Британското правителство предприе стъпки за увеличаване на използването на заповеди за необяснимо богатство (UWO), които задължават хората да докажат откъде са получили парични средства за закупуване на активи в Обединеното кралство. Наредбите за замразяване на сметки (AFOs) позволяват на съдилищата да замразяват средства в банка или строително дружество, ако подозират, че парите са свързани с престъпна дейност. Правителството одобри и Закона за икономическата престъпност с регистър на действителните собственици на имоти, притежавани от чуждестранни юридически лица. Великобритания също така се отказа от схемата си за „златни визи“, която даваше право на пребиваване на богати чужденци, ако те инвестират големи суми пари в страната.

Малта, любимо убежище за руските пари, също се отказа от схемата си за „златен паспорт“, която позволяваше на олигарси да си купуват гражданство. Кипър и България премахнаха своите схеми за „златен паспорт“ през 2020 г.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани