Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В NASA предложиха да колонизират Венера, като я затворят в гигантска черупка

[post-views]
В NASA предложиха да колонизират Венера, като я затворят в гигантска черупка

Учените от NASA предложиха да направят Венера обитаема за хората, като затворят цялата планета в гигантска обвивка, която може да заключи вътре в себе си токсичната част от ниската атмосфера и да позволи на колонизаторите да създадат дишаща атмосфера отгоре. Статия за това е публикувана на електронния сайт за препринт /предпубликация/ arXiv.org и се подготвя за публикуване в Journal of the British Interplanetary Society.

Същността на проекта на Алекс Хоу, астрофизик от Центъра за космически полети на NASA Годард в Мериленд, е да се изградят огромни порести структури – един вид салове, състоящи се от кухи свързани секции с размерите на градски квартал, за които се предполага, че са направени по-малко плътни от околния въздух – така че те ще плуват над непригодните за живот слоеве на атмосферата на Венера.

Този „безумен проект за тераформиране“, според вестник Daily Beast, който интервюира разработчика, се очаква да отнеме поне 200 години, за да бъде завършен. На първо място, роботите сонди ще започнат да абсорбират токсичната атмосфера на Венера, като същевременно задържат кислород, който ще бъде полезен за дишането на заселниците, а въглеродът ще се използва за изграждане на огромни плочки.

Ще са необходими 72 трилиона плочки с размерите на градски квартал, за да покрият цяла планета с размерите почти на Земята, всяка от които се рее на височина от почти 50 км. След това, с гигантската черупка на място, може да започне геоинженерството на горните слоеве на атмосферата за да я направи подходяща за дишане на хората.

Въпреки почти невероятните логистични предизвикателства при тераформирането на Венера, Януш Пиетковски, астробиолог от Масачузетски институт по технологии, който изучава планетата, оцени предложения проект като „много възможен“.

Потенциалните ползи от подобно изграждане на Венера включват „гравитацията на Венера, почти идентична с тази на Земята, атмосфера, достатъчно плътна, за да осигури защита от космически лъчи и ултравиолетова радиация, които Марс не може да осигури, и накрая, по-кратко време на пътуване от Земята.

Проблемът обаче, липсата на вода при венериански условия ще остане. Хоу предложи за това да се копае лед на Церера, планета-джудже, разположена в главния астероиден пояс между орбитите на Марс и Юпитер. Предполага се, че ще се построи космически лифт на повърхността на Церера, който ще издига парчета лед в космоса, където ракети ще го вземат и транспортират до Венера.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани