Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Изкуствен интелект победи 8 световни шампиона на бридж

[post-views]
Изкуствен интелект победи 8 световни шампиона на бридж

Изкуствен интелект победи осем световни шампиона на бридж – игра, в която досега човешкото превъзходство устояваше на похода на машините.

Победата представлява нов етап в развитието на изкуствения интелект, тъй като в бриджа играчите работят с непълна информация и трябва да реагират на поведението на няколко други играчи – сценарий, който е много по-близък до човешкия процес на вземане на решения, пише „Гардиън“.

Бриджът се различава от шахмата и играта Го, където и в двата случая изкуствените интелекти вече са побеждавали човешки шампиони и при тях играчът има само един противник в даден момент и двамата разполагат с цялата информация.

„Това, което видяхме, представлява фундаментално важен напредък в състоянието на системите за изкуствен интелект“, казва Стивън Мъгълтън, професор по машинно обучение в Имперския колеж в Лондон.

Френският стартъп NukkAI обяви новината за победата на своя изкуствен интелект в петък, в края на двудневен турнир в Париж.

Всеки шампион е изиграл собствените си карти и картите на партньора си срещу двойка опоненти. Тези опоненти са били най-добрите шампиони-роботи в света до момента – роботи, които са печелили много състезания за роботи, но за които е всепризнато, че далеч не са толкова добри, колкото експертните човешки играчи.

ИИ – наречен NooK – е играел същата роля като човешкия шампион, със същите карти и същите опоненти. Резултатът бил разликата между резултатите на човека и ИИ, осреднена за всеки комплект. NooK спечелил 67, или 83%, от 80-те сета.

Жан-Батист Фантун, съосновател на NukkAI, заяви, че е бил уверен, че машината, която компанията разработва от пет години, ще триумфира в хиляди игри, но само в 800 от тях тя е била на косъм.

При обявяването на резултатите математикът Седрик Вилани, носител на медал „Фийлдс“ за 2010 г., нарече NukkAI „превъзходна френска история на успеха“.

Изследователката на изкуствения интелект Вероник Вентос, другият съосновател на NukkAI, нарича NooK „изкуствен интелект от ново поколение“, тъй като обяснява решенията си в процеса на работа. „В бриджа не можеш да играеш, ако не обясняваш“, казва тя.

Източник: БНР

Най-ново

Единична публикация

Избрани