Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ожесточени сражения в източните райони на Украйна

[post-views]
Ожесточени сражения в източните райони на Украйна

Ожесточени сражения в източните райони на Украйна, след като Русия промени фокуса на офанзивата си.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че трябва да се наблюдават руските действия, а не заявления.

Руски ракети са улучили военна част и депо за горива в района на град Днипро в Източна Украйна, съобщи губернаторът на областта Валентин Резниченко. Двама души са загинали, а петима ранени при удара. За най-малко 20 убити при въздушно нападение съобщиха и властите на град Николаев в западната част на страната.

Въпреки че Русия обяви частично изтегляне от района на украинската столицата Киев и североизточния град Чернигов, украинските власти съобщават за продължаващ обстрел.

Заместник-главнокомандващият на украинските сухопътни сили Олександър Грузевич заяви, че руските части, които остават около украинската столица никак не са малки, но променят тактиката си и преминават към нападения от разстояние.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също потвърди, че руските части не се изтеглят, а само се прегрупират и алиансът очаква засилена офанзива в следващите дни.

„Според разузнаването ни руските части не се изтеглят, а променят позициите си. Русия се опитва да се прегрупира, да попълни запасите си и да подсили офанзивата си в района на Донбас. Същевременно Русия продължава да оказва натиск на Киев и други градове“.

Русия обяви хуманитарен коридор за евакуацията на цивилни от пристанищния град Мариупол, а украинската страна изпрати 45 автобуса, които да извозят хората до Бердянск и от там – до Запорожие.

Според украинския президент Володимир Зеленски хиляди са загинали в Мариупол от началото на обсадата на града.

В изявление пред белгийския парламент Зеленски подчерта, че постигането на траен мир в Украйна е по-ценно от руския газ и диаманти.

„Затворете пристанищата си за руските кораби. Заедно със страните от ЕС прекратете всякаква търговия с тази страна, която е забравила всички уроци от Втората световна война. Подгответе се да спрете енергийните доставки от Русия и да не плащате милиарди евро за производството на оръжия и заплатите на масовите убийци в Украйна.“

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани