Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вицеадмирал от запаса Петър Петров бе преизбран за председател на СОСЗР в област Варна

[post-views]
Вицеадмирал от запаса Петър Петров бе преизбран за председател на СОСЗР в област Варна

Областната организация наброява 1740 души, членуващи в 12 общински организации, 20 дружества и 22 клуба.

На 31 март в Дома на запасното войнство във Варна се проведе Х Отчетно-изборна конференция на Областната организация на СОСЗР. В нея участваха 37души  от избраните от структурите на съюза 41 делегати. Поради действащата епидемична обстановка гости не бяха канени, а броят на делегатите бе намален до 41. Присъстващите изслушаха химна на Българската армия и на СОСЗР „Велик е нашият войник“ и почетоха паметта на починалите 55 членове на Областната организация.    

Обстоен и обективен отчетен доклад изнесе вицеадмирал от запаса Петър Петров – председател на Областния съвет. След кратък анализ на международната и вътрешна обстановка, той се спря на предизвикателствата пред съюза, отчете нивото на проведената отчетно-изборна кампания и задълбочено разкри постиженията и слабостите в периода 2017 – 2021 г. в областта на организационното състояние, родолюбивата и патриотична дейност и грижите за социалния статус на членовете. Наложената пандемична обстановка през 2020г. и поредицата от локдауни ( частични или пълни) са  принудили ръководството да премине към нова форма на работа – дистанционна.

Областната организация наброява 1740 души, членуващи в 12 общински организации, 20 дружества и 22 клуба. За отчетния период 2017-2021г. членската маса е намаляла с 455 души.

Положително бе оценено взаимодействието с държавните и местни органи, ВМС и ВВМУ „Н. Й Вапцаров“, с другите военно-родолюбиви организации. 

Водещото в родолюбивата и военно патриотичната дейност е било  отбелязването на 140 -годишнина от Освобождението на България от турско робство, организирането и провеждането на Първия и Втория събор на запасното войнство в България в гр.Казанлък, проведените мероприятия по организиране на подписка за преизчисляване на пенсиите и отмяна на регламентирания от КСО таван на пенсиите  и внасянето й пред държавните органи и институции. Отбелязахме 140-годишнина от основаването на ВМС на Р.България, 140- годишнина от сформирането на МВР , както и повторно проведените мероприятия по организиране на подписка за преизчисляване на пенсиите.

Отчетено бе, че работата  с дирекция „Образование и младежки дейности” при Община – Варна се подобрява и разширява. Тук заслугата е главно на подполковник от запаса Христо Георгиев, който за съжаление почина през септември 2021 г. и на полковник от запаса Атанас Недев. Най-удачни форми за работа се  оказаха изготвянето на реферати от учениците по значими за страната и град Варна теми, лекции и беседи, изнесени от ръководството на ВМС, историци, преподаватели в университети, екскурзии до обекти в страната, свързани с военната история на България, до обекти на ВМС и др. Посочени бяха и примери: през 2017г. учениците са разработили реферат на тема:” Героизмът на 8-и Приморски пехотен полк през Първата световна война”; през 2018г.- реферат:„Христо Ботев – живот и дейност посветени на Отечеството” – по случай 170г. от рождението му; през 2019 г.- реферат „140 години от създаване на ВМС на Р. България и героизма на военните моряци по време на Балканската война” и втора тема:”100 години от подписване на Ньойския договор”; през 2020 г. реферат -„Живот отдаден за Освобождението на България – 120 години от смъртта на Капитан Петко войвода”; през 2021 г.- реферат „Петър Димков и приносът му към Варна – военен герой, командир на 8 Приморски пехотен полк, обществена и народополезна дейност, лечител” – по случай 135 г. от рождението му. За 2022 г. се подготвя реферат на тема  „110 години от Балканската война.“ Всяка година, при тържествена обстановка, се  обявяваха резултатите от проверените и оценени реферати от избрана комисия от специалисти – историци, писатели. Първите трима получаваха парични награди, следващите трима –  предметни (книги), а всички участници – грамоти от СОСЗР-Варна.

В своите изказвания делегатите подкрепиха изводите и насоките за бъдещата работа, отразени в доклада и се обединиха около главните проблеми. Сред тях са ниската притегателна сила на съюза, формалната дейност, която го превръща в пенсионерски клуб или в туристическо дружество, масовото придобиване на членски карти със съмнителни мотиви, неуставното събиране на членския внос, политизирането на някои от военно-родолюбивите организации в страната, защитата на интересите на съюзните членове на национално ниво. Остро бе поставен въпросът за даването на трибуна на членове на СОСЗР в медиите и телевизионни канали със задача да се ползва опитът и експертизата на преминалите в запаса военнослужащи. Налагат се промени в Устава на СОСЗР, които да повишат неговата действеност, демократизъм, организираност и отговорност за съдбите на неговите членове. Конференцията задължи новият Областен съвет да обобщи всички полезни предложения и ги отстоява на предстоящия Х конгрес на СОСЗР през лятото.

Конференцията  преизбра настоящото ръководство вицеадмирал от запаса. Петър Петров за председател на Областната организация,  за заместник-председател (той и секретар) –  капитан І ранг от запаса Константин Попов. За председател на Контролната комисия бе преизбран подполковник от запаса Андрей Андреев. 

Източник: otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани