Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Експо 2020 Дубай“: история за бъдещето, която поколенията с гордост ще разказват

[post-views]
„Експо 2020 Дубай“: история за бъдещето, която поколенията с гордост ще разказват

След 182 дни на разнообразни и богати дейности и събития, на които се радваха милиони посетители от цял свят, под емблематичната куполна конструкция на площад „Ал Уасъл“ вчера беше закрито „Експо 2020 Дубай“ – първото световно изложение, проведено в региона на Близкия изток, Африка и Южна Азия, и първото, чийто домакин беше арабска страна.

Шестмесечното изложение, чиято основна тема беше „Свързване на умовете, създаване на бъдещето“, се проведе въпреки огромното предизвикателство на пандемията от КОВИД-19, постигайки огромен успех.

С организирането на най-голямото световно изложение сред такива предизвикателства Обединените арабски емирства премахнаха от речника си думата „невъзможно“, за да представят едно чудесно издание в дългата история на събитието, както заяви Негово Височество шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, вицепрезидент и министър-председател на ОАЕ и владетел на Дубай, в аудиопослание, произнесено на церемонията по закриването на мегаглобалното събитие.

Няма да преувеличим, ако повторим казаното от милиони посетители, че забележителният успех на Дубай поставя пред голямо предизвикателство следващите домакини на събитието.

„Експо 2020 Дубай“, което събра 192 държави, е не просто събитие, което разказва за културата и историята на участващите страни, а покана за ангажиране и споделяне на виждания за справяне с предизвикателствата пред човечеството.

ОАЕ неслучайно избраха темата „Свързване на умовете, създаване на бъдещето“ като заглавие на кампанията си за домакинство на изложението. ОАЕ са свикнали да гледат към бъдещето с проактивни виждания. Въпреки че човечеството преминава през най-трудния и предизвикателен период поради пандемията от КОВИД-19 и отрицателните й последици за икономиките на света, ОАЕ не се объркаха в своя подход и преценки. Проектите не бяха спрени или засегнати от забавяне, отлагане или колебание. Напротив, те продължиха в невиждана хармония, която насърчи международната общност да участва и да се ангажира с увереност, подсилена от милионите посетители, които заедно със семействата си се радваха на събития и дейности, които много от тях може би няма да могат да повторят и за които с гордост ще разказват на бъдещите поколения.

Откакто на 27 ноември 2013 г. в Париж Международното бюро за изложенията (МБИ) обяви, че Дубай е спечелил кандидатурата за домакинство на „Експо 2020“, никой не се съмняваше в способността на ОАЕ да представят пред света в най-красивия и най-ярък облик едно събитие, което досега е било провеждано само в определени градове в региони, далеч от Близкия изток и Северна Африка. Както обикновено, ОАЕ имат доказан опит в областите на комуникацията и свежите новаторски концепции и идеи, превърнати в реалност през последните десетилетия. Показател за успеха на изложението е това, че голям брой посетители дойдоха от чужбина.

В продължение на шест месеца „Експо 2020 Дубай“ събра над 190 държави, включително многостранни организации и академични институции, в един решаващ момент за обмен на нови идеи и перспективи, вдъхновяване на значима промяна и създаване на по-светло бъдеще за всички под мотото „Свързване на умовете и създаване на бъдещето“ чрез устойчивост, мобилност и възможности.

Няма по-подходящо място и среда от Дубай и ОАЕ като цяло за обсъждане на тези въпроси, които са от голямо значение за света. Това бе ясно отразено в Световната правителствена среща на върха през 2022 г., която бе най-добрият завършек на едно изключително събитие.

Беше благоприятно съвпадение, че преди домакинството на това събитие ОАЕ отпразнуваха своя Златен юбилей през 2021 г. ОАЕ споделиха със света своите виждания, идеи и богат опит в развитието, а това стана на събитие, което по нов начин хроникира проявите от Световното изложение.

ОАЕ заслужават най-големи поздравления за забележителния успех на „Експо 2020 Дубай“, а светът очаква „Експо 2025 Осака“ в Япония.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани