Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Жест към армията за $17 млн. се очаква от парламента

[post-views]
Жест към армията за $17 млн. се очаква от парламента

Спирдон СПИРДОНОВ

Жест към армията за $17 млн. се очаква от парламента

Става дума за осигуряване на обмен на класифицирана информация със съюзнически сили в операция

Преди 23 май т.г. трябва да приключим всички национални процедури, за да стане възможна доставката на радиокомуникационно оборудване по проектите за модернизация на на танкове Т-72 от състава на Сухопътните войски, за бронираните и командно-щабни автомобили на Съвместното командване на специалните операции и автомобилите на Морския специален разузнавателен отряд от състава на Военноморските сили.

На 28 февруари т.г. е подписан международен договор вследствие на Решение на Министерски съвет от 17 февруари т.г. За българската страна договорът ще влезе в сила от деня на уведомяване на САЩ за изпълнението на българските процедури по влизането му в сила.

Във връзка с тези проекти е важно да се отбележи, че става дума за доставка на радиокомуникационно оборудване с вграден криптомодул за обмен на квалифицирана информация с ниво на класификация „НАТО секретно“ от тип 1, обяснява министърът на отбранта Драгомир Заков на правителственото заседание. Уточнява се, че без доставката на това оборудване проектите за модернизация няма да се реализират спрямо заложените параметри. В резултат на което българската армия няма да придобие необходимите способности.

От изложените мотиви на Министерството на отбраната става ясно, че съгласно регламентиращите документи на правителството на САЩ тези радиостанции представляват класифицирано оборудване и могат да се придобият единствено по програмата Foreign Military Sales (FMS) на САЩ. Договорите по програмата FMS представляват международни публични договори от тип правителство–правителство. Предвид характера на придобиваното оборудване и съгласно Закона за обществените поръчки Министерството е предприело съответните действия за осъществяване на доставка посредством договор.

Цялата стойност на договора е $17 221 512 без ДДС. Сумата ще бъде заплатена съгласно финансов план, т.е. начален аванс след влизане в сила на договора за България и редовни тримесечни вноски. Общата сума по договора трябва да бъде заплатена преди приключване на основните доставки по него.

По програмата FMS има няколко особености. Министър Заков ги представя така: „Първо, посочените цени са в американски долари без включени данъци за плащане към момента на извършване на доставката. Въпреки това правителството на САЩ поема ангажимент да направи всичко възможно за осигуряване на изделията на посочените цени в долари в рамките на посочената наличност. При извънредни, непреодолими обстоятелства правителството на САЩ си запазва правото да прекрати прилагането изцяло или частично на договорите във всеки един момент. Друга особеност – договорите се изпълняват след превеждане на финансовите средства по тях в срока на валидност на офертите.

Департаментът по отбрана на САЩ, това е една много сериозна особеност, оценява съдържанието на всички тези договори по FMS като изключително чувствителна и ценна за САЩ информация. И в този смисъл тя трябва да се третира като контролирана неквалифицирана информация. Това изключва възможността от обнародване в Държавен вестник“.

Поради тази причина в проекта на акта на Народното събрание е предложен текст съгласно Закона за международните договори, според който се дава съгласие за обвързване на България с такъв договор. В акта за обвързване може да разпореди той да не се обнародва.

На Народното събрание остава да ратифицира със закон подписания на 28 февруари договор „Писмо за оферта и приемане BU-B-UCH Радиокомуникационно оборудване (Letter of Offer and Acceptance (LOA) BU-B-UCH Radio communications Equipment)” за придобиване на радиокомуникационно оборудване. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани