Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Купили ли сме система „свой–чужд” по стандартите на НАТО?

[post-views]
Купили ли сме система „свой–чужд” по стандартите на НАТО?

Спирдон СПИРДОНОВ

България е купила системи за опознаване „свой–чужд” за нуждите на армията. Тази новина излезе по някои медии в началото на годината. Съобщението беше коментирано и на фона на очакваните нови изтребители Ф-16. Задаваха се и въпроси дали системата ще бъде интегрирана на МиГ-29. Министърът на отбраната Драгомир Заков дава яснота по темата в отговор на въпрос на народния представител Христо Гаджев.

Инвестиционният проект за въвеждане на съвременно защитно опознаване „свой–чужд” на военни платформи е стартирал през 2019 г. С решение на Министерския съвет е определено наличието на основен интерес, свързан със сигурността на страната по съответните условия на Закона за обществените поръчки. Във връзка с това е сключено Техническо споразумение между Министерството на отбраната и Комуникационно-информационната агенция на НАТО (NCIA) през ноември 2019 г.

През октомври 2021 г. е сключен договор между NCIA и германската фирма HENSOLDT за придобиване от Министерството на отбраната на комуникационни модули за наличните вторични радари с възможност за опознаване „свой–чужд” по стандартите на НАТО. Става въпрос за пет моноимпулсни радара, техническо изследване на инфраструктурата, придобиване и интегриране на необходимото мрежово и криптографско оборудване, тестово оборудване, резервни елементи, извършване на необходимите тестове, сертификация и обучение на обслужващия персонал. Договорът е за 6 438 308, 85 евро.

От своя страна NCIA в изпълнение на Техническото споразумение с Министерството на отбраната е организирала придобиването на необходимото мрежово и криптографско оборудване за изграждане на инфраструктура за обмен на класифицирана информация и оперативна съвместимост за ПВО и ПРО на Алианса. В отговора на министър Заков изрично се посочва, че Техническото споразумение между МО и NCIA не засяга дейности по интегриране на опознавателната система на МиГ-29.

Най-ново

Единична публикация

Избрани