Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Празничен концерт по повод 18 години България в НАТО ще се състои на 4 април

[post-views]
Празничен концерт по повод 18 години България в НАТО ще се състои на 4 април

Гвардейският представителен духов оркестър ще изнесе празничен концерт за граждани и гости на столицата по случай 18 години от членството на България в НАТО и 73 години от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор, съобщиха от Министерството на отбраната.

Концертът ще се проведе на 4 април, понеделник, от 12:00 часа в градинката пред Народния театър и Министерството на отбраната. 

Осемнадесет години от присъединяването на България към Организацията на Северноатлантическия договор – НАТО се навършиха на 2 април т.г. Северноатлантическият договор е подписан на 4 април 1949 г. във Вашингтон от 10 европейски страни – Белгия, Великобритания, Дания, Исландия, Италия, Люксембург, Норвегия, Португалия, Франция и Холандия и две северноамерикански – САЩ и Канада, припомнят от пресцентъра на министерството. От там посочват още, че България е част от най-голямото разширяване на Алианса през 2004 г., когато влиза в евроатлантическото семейство заедно с Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения. През 2009 г. се присъединяват две страни от Западните Балкани – Албания и Хърватия, а през 2016-а – Черна гора. През 2019 г. Република Северна Македония стана 30-ият член на Алианса.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани