Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Преговорите между Украйна и Русия продължават във видео формат

[post-views]
Преговорите между Украйна и Русия продължават във видео формат

Въпреки оттеглянето на руските войски от Киевския регион кметът на украинската столица Виталий Кличко отправи призив жителите да отложат завръщането си с няколко дни, заради въведения полицейски час и обезвреждане на мини и неизбухнали снаряди в градовете около Киев. Междувременно президентът Володимир Зеленски посети град Буча, откъдето се появиха информации за зверства срещу цивилни и масови гробове.

„Франс прес“ съобщи, че днес се очакват преговорите между Киев и Москва да бъдат подновени по видео връзка. Междувременно украинският президент заяви, че след като е станал ясен мащабът на зверствата, за които той обвинява руските войски в Украйна, вече е по-трудно да се преговаря с Москва:

„Убийствата на цивилни в Буча са военни престъпления и ще бъдат признати от света като геноцид“, каза още Зеленски и добави, че ще се работи неуморно за установяване на отговорните за тези престъпления.

Зеленски също така обвини Русия, че протака преговорния процес, което, според него, не е в интерес на Москва, и се обърна към бившия канцлер на Германия и бившия президент на Франция Ангела Меркел и Никола Саркози с покана да посетят град Буча, където местните власти констатираха масови екзекуции на цивилни граждани.

Областният управител на северния украински регион Суми съобщи, че повечето руски войски са се оттеглили и в областта вече няма окупирани от руските сили селища. Изоставено е било и много военно снаряжение. Засилват се атаките обаче в Източна и Южна Украйна, твърдят местни власти, за да се осигури връзка между Крим и Донецката и Луганската народни републики.

За експлозии в Херсон и Одеса съобщава „Ройтерс“, продължават боевете и в Мариупол, твърди британското военно разузнаване. Кметът на обсадения град заяви, че 90 процента от инфраструктурата в града е разрушена, а 40 процента не би могла да бъде възстановена. 130 000 души остават в капан в града.

Междувременно украинският вицепремиер Ирина Верешчук заяви, че руските сили не допускат автобуси на Червения кръст за евакуация в Мариупол.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани