Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ настояват членството на Русия в Съвета на ООН за човешките права да бъде замразено

[post-views]
САЩ настояват членството на Русия в Съвета на ООН за човешките права да бъде замразено

Съединените щати ще поискат от Общото събрание на ООН да замрази членството на Русия в Съвета за човешките права – базирания в Женева правозащитен орган на световната организация. Това каза днес постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, цитирана от Ройтерс.

Тя говори, след като Украйна обвини руските войски в предполагаемо убийство на десетки цивилни в град Буча. Русия кара втора година от тригодишния си мандат като член на Съвета.

Членството на дадена държава в правозащитния орган може да бъде замразено заради трайно извършване на сериозни и системни нарушения на човешките права по време на мандата й, ако за това гласуват две трети от 193-те страни, представени в Общото събрание на ООН.

Изказвайки се днес в Букурещ, където е на визита, за да се запознае с начина, по който Румъния се справя с потока от украински бежанци, Томас-Грийнфийлд каза: „Участието на Русия в Съвета за човешките права е фарс. Това е грешка, ето защо смятаме, че е време Общото събрание да гласува за (нейното )изключване.“

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари Общото събрание на ООН прие две резолюции, осъждащи Русия, с най-малко 140 гласа „за“. Москва казва, че провежда „специална военна операция“, която има за цел унищожаването на украинската военна инфраструктура.

„Посланието ми към тези 140 държави, които смело застанаха заедно, е: кадрите от Буча и разрушенията в цяла Украйна изискват от нас сега да претворим думите в действия“, заяви Томас-Грийнфийлд.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет каза днес, че е ужасена от кадрите с трупове, открити в украинския град Буча след оттеглянето на руските сили, които сочат за предполагаеми военни престъпления, предаде Франс прес.

„Информациите, които излязоха на бял свят от тази зона и от другаде, повдигат сериозни въпроси и пораждат безпокойство от предполагаеми военни престъпления и сериозни посегателства срещу международното хуманитарно право, както и тежки нарушения на правата на човека“, посочи в изявление Бачелет. Тя призова „за запазване на всички доказателства“.

Освен за идентифициране на мъртвите, за да бъдат уведомени семействата им, главната правозащитничка на ООН настоя всяко тяло да бъде изследвано за установяване на причината за смъртта.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани