Информационен център на Министерство на oтбраната

Турция е готова да евакуира от Мариупол ранените и загиналите

Президентите на Турция и ОАЕ се договориха за разширяване на сътрудничеството в областта на военната и отбранителната промишленост

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и украинският му колега Владимир Зеленски са се договорили Турция да извози с  кораб ранените и загиналите вследствие ударите на руската армия в Мариупол, съобщава сайтът Т24, който се позовава на изявление на украинския президент.

“Турция е готова да транспортира ранените и мъртвите от Бердянск с кораби, понеже е невъзможно  да се приближат до Мариупол от съображения за сигурност. Така че ранените и мъртвите трябва първо да бъдат откарани в Бердянск. Ситуацията в Мариупол е една от най-трудните. Турция е посредник в тази специална мисия. Разговарях с Ердоган, Ердоган говори с Путин. Сега това зависи от неговото (на Путин) одобрение”, е заявил Зеленски.

Тези дни турският министър на отбраната Хулуси Акар бе заявил, че Анкара е готови да предостави кораб за транспортиране на ранените украински граждани и загиналите в Мариупол. Той подчерта, че по въпроса се водят преговори с руските и украинските власти.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top