Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почетоха паметта на геройски загинали граничари

[post-views]

Кметовете на община Любимец, подп. о.з. Анастас Анастасов и на община Свиленград арх. Анастас Карчев възстановиха след пандемията ежегодните възпоменателни церемонии за най-голямата граничарска битка в историята на Гранични войски – битката при Сарабурун при с. Вълче поле, община Любимец и за защита островите на р. Марица при с. Генералово, община Свиленград.

На 2 април 2022 г. представителна група на клуб „Граничари – Ген.-лейт. Йонко Панов” и дружество „Лейт. Младен Калеев” към Столичната организация на СОСЗР, начело с полк. о.з. Павел Станев, гл. Секретар на СОСЗР, бивш началник на Гранични войски и полк. о.з. Валентин Харизанов, бивш зам.-директор на Гранична полиция, член на дружество „Граничар” и на форума „Граничарите за България” участваха във възпоменателни церемонии, посветени на 70-годишнината от геройски загинали граничари в битката при „Сарабурун” и 74-годишнина от отбраната на островите на река Марица.

След две годишно прекъсване на 2 април 2022 г., на площада на с. Вълче поле се събраха бивши и настоящи граничари, внушителна група от форума „Граничари за Бълтгария”, местното крайгранично население и гости, за да почетат паметта и се поклонят пред паметника, изграден в чест на геройски загинали граничари – мл. серж. Асен Илиев, ефр. Стоил Косовски и редник Георги Стоименов. За героизма и саможертвата същите са наградени с правителствени награди, повишени са в първо офицерски  звание – мл. лейтенант, обявени са за герои на Гранични войски, а заставите, на които са служили, носеха техните имена.

Възпоменателната церемония се организира от кмета на община Любимец, общинската организация на СОСЗР и дружеството на граничарите в Свиленград по повод на най-голямата битка  в Гранични войски, в която са загинали трима и ранени над 100 граничари.

На 31 март преди 70 години в жестока битка с бандитска горянска група в района на връх Сарабурун престанаха да туптят сърцата на трима верни защитници на границите на Р България. Вестта за тяхната смърт покруси сърцата и отвори дълбока и незарастваща рана в сърцата и душите  на техните родители и близки, потопи в скръб бойците и командирите на Гранични войски и намери силен отзвук в мислите и чувствата на крайграничното население. За героите на България никога не е имало и няма да има забвение. Имената им завинаги ще останат зачислени в бойните редици на Гранични войски.

Да се поклонят пред паметта на героите на възпоменателната церемония участваха: кметовете на общини Любимец, Свиленград – подп. инж. Анастас Анастасов и арх. Анастас Карчев, председателят на общински съвет Любимец – Мария Станкова, полк. о.з. Георги Тетереков, бивш командващ на Гранични войски и първия директор на Гранична полиция, полк. о.з. Павел Станев, главен секретар на СОСЗР и председател на клуб „Граничари”, полк. о.з. Валентин Харизанов, бивш зам.-директор на Гранична полиция, полк. о.з. Илия Велинов, председател на дружество „Граничари” – Красна поляна, комисар Цончо Гръблев, зам.-директор на РДГП – Смолян, комисар Георги Матеров, началник на ГПУ – Ново село, комисар Марин Иванов, началник на ГПУ Свиленград, комисар Георги Гинчев, началник на ГПУ Ивайловград, полк. о.з. Васил Василев, председател на дружество „Граничари” Свиленград, полк. о.з. Анастас Анастасов, почетен председател на общинска организация на СОСЗР, бивш кмет на Свиленград и командир на 13 граничен отряд и представителна група на СОСЗР – Панагюрище.

На възпоменателната церемония слова произнесоха от името на организаторите, кмета на община Любимец подп. о.з. Анастас Анастасов, от името на СОСЗР полк. о.з. Павел Станев и от името на форума „Граничарите за България” полк. о.з. Валентин Харизанов. Церемонията завърши с едноминутно мълчание и падане на колене, с което беше почетена паметта на героите, след което бяха положени венци и цветя пред паметника.

Следобед на 2 април 2022 г. групата от СОСЗР съвместно с ръководството на общинската организация на СОСЗР и клуб „Граничари” Свиленград, отбелязаха в с. Генералово с възпоменателна церемония 74-годишнина от защита островите на река Марица. На церемонията присъства и кмета на Свиленград арх. Анастас Карчев с група от общинската администрация.

На 4 април 1948 г. в наряд тръгват  граничарите мл. ст. Иван Миладинов Иванов, редник Кирил Богданов Христов и редник Иван Петров Панов от заставата край с. Генералово. Тримата минават край селото и се качват  на лодка, с която отиват на „Горния остров”. При слизането на брега по тримата е открита стрелба от три страни. Нарядът започва и води бой с превъзхождащ го противник, нахлул на българска територия, докато свършат патроните и гранатите. Тогава тримата са пленени и отвлечени от гръцки войници и вечерта инквизирани, удушени, а труповете им са изхвърлени в река Марица. Още същия ден граничарите от заставата прогонват гърците от острова. На 11 април „Горният остров” отново е нападнат от гърците, нахлули на наша територия. Тежко ранен е граничаря Михаил Георгиев Михайлов, който след 3 дни почива в болницата в Свиленград. През 2016 г. при ремонта на паметника, издигнат в чест на тримата загинали граничари при защита островите  на река Марица, името на редник Михайлов беше допълнително изписано. Нашите граничари смело и достойно успяват да запазят териториалната неприкосновеност на страната в „малката” гръцко-българска война, продължила 8 години от 1946 до 1954 г.

Източник: otbrana.com

Най-ново

Избрани