Информационен център на Министерство на oтбраната

ЕС планира да увеличи с 500 милиона евро финансирането за доставка на оръжия за Украйна, съобщи Шарл Мишел

Съветът на ЕС одобри Украйна и Молдова да получат статут на кандидатки за членство

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел е предложил увеличение с 500 милиона евро на финансирането на оръжия за Украйна, предадоха световните агенции. Мишел изрази подкрепата си тази инициатива.

“Веднага щом бъде бързо одобрено от страните членки, това предложение ще увеличи на 1,5 милиарда евро помощта на ЕС, предоставена на Украйна за военно оборудване”, заяви Мишел в Туитър.

Предложението бе съгласувано вчера на ниво посланици на страните членки на ЕС.

Досега страните членки се бяха договорили за 1 милиард евро за осигуряване на оръжия за Киев. “Това може и да изглежда много, но 1 милиарда евро, е онова, което ние плащаме всеки ден на Путин за енергията, която ни доставя”, подчерта Борел в сряда.

Финансирането за Украйна ще дойде от фонда на ЕС за осигуряване на мир, който има бюджет от 5 милиарда евро. Парите от този фонд, който не влиза в рамките на европейския бюджет, се използват за възстановяване на оръжейни доставки от резервите на страните членки.

Вчера на заседанието на външните министри на страните членки от НАТО украинският външен министър Дмитро Кулеба призова съюзниците да доставят повече оръжие на страната му сега, за да отблъсне тя руската офанзива. Той предупреди, че ако това не стане сега, то тогава помощта ще дойде прекалено късно.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пък каза, че съюзниците си дават сметка за спешността на ситуацията и спомена за значителна подкрепа от тяхна страна, без да навлиза в детайли относно въоръженията, които ще бъдат доставени.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top