Информационен център на Министерство на oтбраната

ЕС с пети пакет от санкции срещу Русия заради Украйна

Европейските лидери следят внимателно събитията в Русия

Постоянните представители на страните членки на Европейския съюз одобриха въвеждане на ембарго върху руските въглища и затварянето на европейски пристанища за руските кораби в рамките на пети пакет от наказателни мерки срещу Русия,  съобщи френското ротационно председателство на ЕС, предаде Франс прес.

Санкционният пакет предвижда и забрана на износа на стоки към Русия, по-специално на високотехнологични продукти, на стойност 10 милиарда евро, както замразяване на авоари на няколко руски банки.

Санкциите включват забрана на вноса, освен на руски въглища, и на дървесина и на водка от Русия, посочва ДПА.

Новите санкции ще засегнат също руски бизнесмени, военни и предприятия, свързани с инвазията в Украйна.

Новите мерки бяха предложени от Европейската комисия след откриването на десетки трупове на цивилни миналия уикенд в Буча, което породи вълна от потрес по света и обвинения във военни престъпления срещу Москва, отбелязва Франс прес.

За първи път европейците нанасят удар на енергийния сектор на Русия,  от който са много зависими, особено от природния газ. ЕС внася 45 процента от въглищата си от Русия на стойност 4 милиарда евро на година. Забраната на вноса на руски въглища ще влезе в сила в началото на август, 120 дни след публикуването на новия пакет от мерки, което се очаква да стане по-късно днес в Официалния бюлетин на ЕС.

Списъкът на забранените за внос руски продукти в ЕС също е разширен с някои суровини и критично важни материали за обща стойност от 5,5 милиарда евро на година. Мярката цели да се пресече финансирането на военните усилия на Москва. ЕС затяга също и оръжейното ембарго срещу Русия, решено през 2014 г. след анексията на Крим.

Освен това руски и беларуски превозвачи вече няма да могат да влизат в ЕС, пояснява френското председателство на ЕС в серия от туитове.

Санкциите визират и олигарси, играчи от руската пропаганда и компании, свързани с руската агресия в Украйна.

Предложението на ЕК, предложено на 27-те, предвижда и разширяване на черния списък на ЕС с над 200 имена на физически лица, сред които руски олигарси и двете дъщери на Владимир Путин, както и 18 компании, според документ, с който се е запознала Франс прес. Дъщерите на Путин бяха санкционирани в сряда от Вашингтон.

Олигарси или бизнесмени, близки до Путин, като Олег Дерипаска, Сергей Чемезов, Борис и Игор Ротенберг,Герман Греф фигурират в този документ заради подкрепата си за действия, застрашаващи териториалната цялост на Украйна. Фирма на Дерипаска за армейска превозна техника също е засегната от мерките. Към списъка са включени и десетки представители на така наречените Донецка и Луганска народна република.

Лицата от списъка получават забрана за влизане в ЕС, а авоарите им са замразени.

Списъкът бе създаден след анексията на Крим и включваше преди петия пакет от санкционни мерки имената на 877 души и на 62 компании. Името на Владимир Путин, чиито авоари са замразени, фигурира в него от края на февруари.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top