Информационен център на Министерство на oтбраната

Ситуацията в Бородянка е много по-ужасяваща отколкото в Буча, заяви Зеленски

Зеленски нарече изявленията на САЩ и Китай за ядрените заплахи на Русия "важни"

Ситуацията в Бородянка, град на северозапад от Киев, където украинските сили си върнаха контрола наскоро, е много по-ужасяваща отколкото в Буча, където цивилни бяха избити. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, предадоха световните агенции.

“Има повече жертви”, заяви Зеленски визирайки Бородянка и съпоставяйки го с Буча. “Всяко престъпление ще бъде разкрито и всеки палач ще бъде намерен”, предупреди той.

Малко преди това украинският главен прокурор Ирина Венедиктова заяви, че 26 тела са били открити от спасителни екипи сред отломките на два жилищни блока, бомбардирани в Бородянка. Преди войната в града имаше 13 000 жители.

“Само цивилното население е било взето на прицел. Няма никакъв военен обект в това населено място”, поясни Венедиктова и каза, че е трудно да се прогнозира колко още мъртви ще бъдат преброени там.

Венедиктова заяви, че руснаците са използвали касетъчни бомби и реактивни системи за залпов огън, които сеят смърт и разрушение. “Има доказателства за военни престъпления на руските сили на всеки ъгъл. Врагът подмолно е бомбардирал жилищна инфраструктура вечер, когато максимален брой хора са си у  дома”, допълни Венедиктова. Тя обвини руските военни и в убийства, мъчения и побоища на цивилни, както и в изнасилвания, подчертавайки, че силите на реда събират доказателства за местните и международните съдилища.

Източник: bta.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top