Информационен център на Министерство на oтбраната

Тайбе Юсеин и Кирил Милов с титли

България завърши на 4-то място в класирането по медали на европейското първенство по борба в Будапеща с 10 отличия. Тимът ни завърши с 2 титли, 4 сребърни и 4 бронзови отличия. Лидер е Турция с общо 17 (7-3-3). Втори са азерите с 16 (3-6-7), а трети с 11 са грузинците (2-4-5). В първенството по обясними причини не участваха състезатели от Русия и Беларус.

В надпреварата общо 24 нации взеха медали. В отборното класиране борците ни в свободния стил са на 7-о място със 70 т., а в класическия са 6-и с 84 т. Първи и в двата стила са азерите (159 т. в св. стил и 165 т. в класическия). Жените ни са трети със 110 т., лидерки са туркините със 140 т. Титли за нашия тим спечелиха Тайбе Юсеин и Кирил Милов, сребро взеха Миглена Селишка, Евелина Николова, Едмонд Назарян и Ахмед Батаев, а с бронз се окичиха Юлияна Янева, Георги Вангелов, Рамазан Рамазанов и Айк Мнацаканян. София Георгиева се нареди на престижното 4-то място, а Микай Наим, Мария Оряшкова и Йоан Димитров са пети.
„Вървим във възходяща посока, за мен представянето е добро, макар че можехме да вземем още медали. Радващото е, че вече имаме отбор, защото преди 3 години, когато поех тима, имахме само няколко състезатели. Миналата година имахме само един финал, а вече имаме и два бронзови медала. В отбора взехме няколко момчета от юношеския състав и резултатите вече се виждат. За мен е важно, че вървим в правилна посока. И въпреки отсъствието на руските борци от първенството конкуренцията бе изключително силна, тъй като почти всички отбори са натурализирали състезатели от бившите съветски републики – чеченци, дагестанци, осетинци, които са школа в свободната борба. Радвам се, че в тази конкуренция успяхме да вземем три отличия, което не се е случвало от много години“, каза Валентин Ангелов, селекционер на мъжкия ни национален отбор по свободна борба. „Имахме успешно първенство, доволен съм от постигнатото. Момичетата си свършиха много добре работата въпреки тежките две седмици преди европейското, които имахме, но те излязоха настроени за битки и бяха много мотивирани“, каза Петър Касабов, селекционер на женския ни национален отбор.

От федерацията дадоха много добра оценка и на състезателите от класическия стил, взели два медала от този шампионат.
Страниците подготви Александър Гигов

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top