Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бойни санитари спасяват хора под „обстрел”

[post-views]
Бойни санитари спасяват хора под „обстрел”

Тренинг-център по натовски стандарти във ВМА обучава военни и цивилни

Първа помощ под обстрел демонстрираха току-що завършилите курса за бойни санитари в модерния  Военномедицински симулационен тренировъчен център на ВМА. В него се обучават и военни медици преди заминаване в мисия, както и бъдещите военни лекари – сега курсанти във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” – Варна. Бойните санитари още сутринта бяха издържали изпита си и сега демонстрираха умения и пред току-що започващите 6-месечното си обучение в професия „Парамедик” със специалност: „Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения”. Парамедиците са цивилни с трета степен на професионална квалификация.

Бойните санитари

спряха външното кървене на „ранен” на бойното поле

с откъснат крайник и гръдно нараняване. Използваха клапна лепенка от медицинския си пакет, обездвижиха шията и покриха ранения с фолио за поддържане на температурния баланс. След стабилизирането на пострадалия го поставиха на носилка. А с противогазите се защитиха от бойни отровни вещества и вдигнаха носилката при водно препятствие напът към медицинския пункт. В него се оказват животоспасяващи действия, като спиране на загубата на топлина, а колкото е възможно – и на кръв и плазма. От началото на годината 34 военнослужещи от военните формирования са завършили курс за бойни санитари във ВМА.

След демонстрацията разбор направи началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Той припомни за променената парадигма при първа помощ: първото действие е спирането на кръвоизлива. Задачата на бойните санитари от частите да спасяват живот до първия час след раняване се припокрива с тази на парамедиците. Те няма да са на бойното поле, но урокът от първия ден на обучение им беше полезен. Докато на колегите ни от военните формирования в реална бойна обстановка може да им се случи и най-трудното, предупреди генерал-майор проф. Мутафчийски. Той припомни, че Центърът отговаря на всички натовски стандарти. А в прекрасните ни болници с най-висока хирургия трябва да докараме ранения и болния живи с поддържани жизнени функции. Дотогава те са в ръцете на бойните санитари и парамедиците в

първите платинени 10 минути – до максимум час

след травмата: Във вашите ръце един ден ще е животът на пострадалите, за да се предотврати смъртта, каза той и благодари, че парамедиците са се доверили за обучението си на ВМА. От първи декември м.г. ВМА има сертификат за обучение на парамедици с 2 семестъра за 6-месечен период. Програмата за практическо и теоретично обучение е според държавния образователен стандарт. Най-добрите кадри на ВМА ще дават знания на парамедиците и теоретична, и практическа в травма-Центъра.

А предотвратимата смърт е възможна в първия до един час, каза проф. Мутафчийски. Но с натрупването на знанията във войните в Афганистан и Ирак, както и в травма-центровете в Израел и САЩ се натрупаха познания, които измениха основната философия за медицинското обслужване на един травмиран пациент. Досега той се приемаше като сбор от анатомични увреждания, а новата философия на отношение е

като към физиологична катастрофа:

загуба на кръв, топлина, нарушение в дишането, кръвосъсирването и алкално-киселинното равновесие. Тази порочна верига е триадата на смъртта. И само адекватната професионална грижа е от решаващо значение дали пострадалият ще живее или не. 

Генерал-майор Мутафчийски допълни думите, с които пожела успех на бъдещите парамедици: във ВМА продължават да се носят маски от всички – от персонала до болните и придружителите им…

Наесен започваме обучение и на военни парамедици с четвърта степен на професионална квалификация от формированията, заяви полк. доц. д-р Иван Попиванов, д.м., зам.-началник на ВМА по учебно-научната дейност. Обучението им ще се провежда във ВМА в София и във ВВМУ във Варна. А цивилните парамедици сега ще се обучават и за случаи на пътно-транспортни произшествия с много пострадали, за триаж на терен, заяви той.

КАРЕ

За вестник „Българска армия” двама от получилите удостоверение за „Начална военномедицинска подготовка на бойни санитари” от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово споделиха:

Редник Мариела Шиханска:

Идвам за първи път на такъв курс и отчитам, че натоварването е голямо, а срокът от 2 седмици – кратък, и се изисква силна концентрация за спасяване при тежки травми на корема и на гръдния кош. Натоварва те и мисълта, че трябва да успееш в платинените първи 10 минути. Но наученото е като второ знание и умение в службата ми на боен санитар при учения на бригадата. А и просто на улицата вече имам самочувствие да окажа първа помощ. Ще имаме възможност и да опресняваме знанията си с най-съвременни медицински практики.

Редник Христо Амбарев:

Най-много жертви на бойното поле се дават при откъсване на крайник заради загубата на кръв и ако до 5 мин не окажеш първа медицинска помощ на ранения, шансът за оцеляването му е малък. В курса се обучаваме точно на това – да спазваме алгоритъма на спасяване: да спрем кървенето, да осигурим дишането, да проследим циркулацията на кръвта. Аз служа в самоходна минохвъргачна батарея и в нея се полага да има подготвен боен санитар за първа помощ.

Най-ново

Единична публикация

Избрани