Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Български и нидерландски изтребители в родното небе

[post-views]

4 самолета Ф-35 помагат в мисията „Air policing”

Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия предислоцираха в авиобаза Граф Игнатиево 4 самолета Ф-35. Те ще изпълняват задачи по усилена охрана на въздушното пространство съвместно с българските ВВС до 31 май 2022 г., съобщи Пресцентърът на МО.

Нидерландските дежурни екипажи съвместно с българските си колеги ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане. Българските ВВС ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS). Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана.

При изпълнение на съвместните задачи по охрана на въздушното пространство (Air Policing) българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки от Източния фланг на НАТО.

Министерският съвет със свое решение от 8 март 2022 г. разреши съвместното изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и Нидерландия.

Най-ново

Избрани