Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

(ОБНОВЕНА) Най-малко 50 убити при ракетния обстрел на жп гарата в Краматорск, съобщиха украинските власти; Русия отрече да е замесена

[post-views]

Най-малко 50 души, сред които пет деца, са били убити по последни данни при ракетния обстрел днес по железопътната гара в източния украински град Краматорск, където се били струпали хиляди цивилни, чакащи да бъдат евакуирани преди очакваната ескалация на военните действия в района, съобщи губернаторът на Донецка област Павло Кириленко, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Той добави, че 98 ранени са настанени в болница.

Предишните данни, публикувани от Службата за сигурност на Украйна, бяха за 39 убити, сред които четири деца.

По-рано директорът на украинската национална железопътна компания Олександър Камишин съобщи за най-малко 30 загинали и над 100 ранени, след като две ракети поразили гарата в Краматорск тази сутрин. Той определи атаката като умишлена.

Към момента на атаката на гарата е имало около 4000 човека, заяви кметът на Краматорск Олександър Хончаренко, цитиран от Ройтерс.

Губернаторът на украинската Донецка област Павло Кириленко обвини руските сили, че са стреляли по гарата с касетъчни муниции и че са взели на прицел цивилни. Той публикува в интернет снимка, на която се виждат няколко тела и разпръснати куфари.

Франс прес описва ужасяваща сцена на атаката, осеяно с човешки останки, отломки, куфари и дори плюшени играчки. Четири овъглени коли се виждат на стоянката за таксита пред гарата.

Полицай каза, че обстрелът е бил извършен с разпръскващи се ракети „Точка-У“. Този тип муниции експлодират на няколко места, като покриват площ с размерите на футболно игрище, обясни той.

Кореспондент на АФП на място е видял на място останките от една от ракетите, на която пише на руски „За децата“.

Русия и подкрепяните от нея сепаратисти в Източна Украйна категорично отрекоха да са замесени в атаката.

Руската армия не е извършвала нападения в района на Краматорск, увери министерството на отбраната, цитирано от АФП. То определи обстрела като провокация от страна на украинските сили.

На мястото на атаката са намерени отломки от тактически ракети „Точка-У“, каквито руските въоръжени сили не използват, каза още министерството на отбраната на Русия, цитирано от ТАСС. В друго изявление, публикувано малко по-късно, то увери, че само украинските въоръжени сили употребяват този тип оръжия.

Руските военни не използват ракети „Точка-У“, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Руското министерство на отбраната припомни, че при обстрел на контролирания от сепаратистите град Донецк на 14 март са били убити 17 и ранени 36 цивилни. Тези данни не са потвърдени от независим източник.

Откакто проруските сепаратисти превзеха през 2014 г. Донецк и Луганск, Краматорск на практика е главният град в онази част от Донбас, която остава под контрола на Киев. С настъпването на руските сили, особено след превземането на Изюм, в Харковска област на север, Краматорск на практика е обкръжен, отбелязва АФП.

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна на посещение в Украйна. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, който я придружава, осъди строго в публикация в Туитър ракетния обстрел в Краматорск.

Френският президент Еманюел Макрон също осъди атаката, предаде АФП.

„Украинските цивилни, бягащи от най-лошото. Техните оръжия? Детски колички, плюшени играчки, багажи. Тази сутрин, на гарата в Краматорск, семействата, готвещи се да заминат, познаха ужаса. Десетки мъртви и стотици ранени. Отвратително!“, написа Макрон в Туитър.

Източник: bta.bg

Най-малко 30 убити при ракетния обстрел на жп гарата в Краматорск, съобщи шефът на украинските железници; Русия отрече да е замесена
Снимка, предоставена от регионалната държавна администрация в Донецк, показва останките от ракета след ракетен удар по жп гарата в Краматорск, регион Донбас, Източна Украйна, 8 април 2022 г.

Най-ново

Избрани