Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Погребение на миналото

[post-views]
Погребение  на миналото

Продължаваме публикуването на наградени творби от литературния конкурс на Сдружението на жените военнослужещи (СЖВ) за съвременен военен разказ „Новият Йовков”. Общо 142 произведения на автори от четири континента участваха в конкурса, чиито резултати бяха обявени през 2021 г.
Разказът на Ирина Тилова „Изстрели в оризовото поле” получи награда за дебют, а Христина Панджаридис заслужи приза „Окриление” за разказа си „Погребение на миналото”.

Не разбирам майка си и шумотевицата, която вдига, щом спомена името му. Уж сме приятелки и между нас няма недоизказани и премълчани неща. Животът „ни” се обръщал в ад. Ад бе твърде преувеличено. Мартин се върна ранен от мисия в Афганистан и беше объркан. Странеше от познатите си, пренебрегваше родителите си. Случайно подслушах майка си по телефона. Говореше с някого и подхващайки темата за него го нарече „куку” и „ходеща празна торба”. Мачках цигарата и повтарях, че не е честно. По дяволите, не е честно! Мартин е… душичка. Записа се в контингента без одобрението на семейството си, получи отличие за смелостта си. Сега се прибра, оздравя, но не е сам. Ужасът е в главата му и твърдят, че давал вид на човек без собствена воля.
– Мартин ми се обади.
Мълчание. Майка винаги коментира, все намира нещо да сравни или да изрази неодобрение, да вмъкне забележка. Мълчи и не ме поглежда. Пълен швейцарски неутралитет.
– Мартин…
– Чух те. И… какво се е сетил – мръщи нос и повдига веждите си. Те приличат на ореоли, майчини ореоли на всеотдайността.
– Поканих го да дойде. Бяхме неразделни.
– Неразделни и годеници… преди да се юрне да убива невинните… Нашите проблеми свършиха, та тръгна да разрешава чуждите…
– Мамо, ти казваше, че е твой син.
– Някога.
– Защо си така крайна?
– Ти, ти си наивна като девица.
Спрях се и не продължихме спора. Войната е по-лоша и от най-лошата мащеха, но за това със сигурност майка бе наясно. Нали го знаех от нея. Съгласи се Мартин да дойде, но само когато отсъства. Напрежението му щяло да я обгърне и да сломи защитните сили на организма. Ммм, понякога родната ми майка ме стряска.
Разигравах разни ситуации, за да си отмъстя, че го мрази, водена от огорчението. Не се примирявах с пренебрежението на майка ми и останалите познати. Мартин беше герой, а тя, тя и останалите се съмняваха в правотата му.
Представях си как пием чай. Черен чай с мляко и бисквити. Обичаните с много масло и канела. Задавям се с бисквита и не мога да дишам. Зачервявам се. Мартин застава зад гърба ми и ме обхваща през кръста с двете си ръце. Бързо ме притиска под диафрагмата, докато заседналите трохи от бисквитата излязат. Или – влиза крадец. Аз седя и се пуля, най-много да се развикам, но не ще окажа никаква съпротива. Онзи си харесва каквото хваща окото му и си тръгва. Мартин го пресреща и крадецът е на колене омаломощен. Моли за милост, стене и си дърпа косите. И още от този род. Лесно се става герой в представите.
У Мартин се борят болката, гневът и хиляди неназовани страхове и е важно да надделее силата.
Надува музиката. Лявото ми ухо е запушено и в случая ми действа успокояващо. Вивалди се удря в стените, снежинките навън чукат по прозореца. Боровете отсреща се пребоядисват в зелено-бяло. Не се решавам да надвикам музиката и да му кажа, че обичам косите му. Косите му с бебешки къдрици около челото. Вдигам рамене и го фиксирам. Намалява музиката и говори. Тишината го задушавала. Тишината била задаваща се опасност. Гледаме се. Очите му са зачервени. Моите също.
– Изгубих се… губя се на моменти, чувствам, че съм живял живота на друг човек… но посещавам редовно психотерапевт. Дължа обяснение за поведението си. Поне на теб.
– Пътят вижда ли се вече пред теб? – питам, защото настоявам да ми каже истината. Върнал се е преди пет месеца, а едва днес се срещаме. След десетина предълги телефонни разговора. Роднините няма да му позволят да се измъкне с мълчание. Навярно преувеличаваха болката му, измисляха си, за да изнамират поводи да го обсъждат. Превръщаха го в жертва, без да искат съгласието му.
– Знаеш ли кога плодовете узряват?
– Кои плодове? – изненадана съм от смяната на темата.
– Прасковите например. Кайсиите и любимите ти ябълки.
– Кога узряват?
– Когато кожата им се докосва. Поставени една до друга, всяка кара другата да зрее.
Предполагам, че съм липсващата праскова, кайсия или ябълка. Необходимият му плод.
– Чувствам се като в черно-бял филм. Уморен и стар.
– Уморен да, но не и стар.
– Психотерапевтката… лечението ми ще приключи… скоро.
– Да…
– С погребение на миналото ми. Символично, разбира се. Изгарям мостовете към станалото. Не всички спомени оттам са приятни. Трябва, трябва да ги махна от главата си на всяка цена.
– Би било добре за теб – успявам да измърморя. Затрупана съм с толкова кошмарни спомени, но досега не съм се отървала от товара им. – Много неща са излишни.
– Каня те… на погребение.
Гласът му е по-весел, отколкото се предполага за такова трагично събитие. Моят глас се е изгубил.
– Няма да е тъжно, нито страшно. Ще е… шантаво. Грабвам те заедно с количката ти и топлото одеяло. С колата ще отидем някъде извън града. Ще открием… аха, сетих се къде точно. Край изоставената хижа има камина. Там ще дръпна една реч край запаления огън. Ще изгоря снимките и дневника си, който водех… Тениската си и отличието.
Той направи опит да загърби станалото. Изпълни дословно съветите на психотерапевтката. Ходи до хижата и обикаля около камината, но освен трите фаса от цигари нищо не свърши. Решимостта му се изплъзваше. Заниманието с унищожаване на миналото му се струваше глупаво и несериозно. Задача за подрастващи и страхливци. Застанал сам и леко прегърбен до занемарената сграда, се питаше той ли е и дали е на правилното място. Искаше, настояваше отново да има своята свобода. Независимо на каква цена.
– А аз… – не посмях да спомена за неизпратените писма и за ризата му, с която спях. Нямах желание да я хвърля в огъня. Понякога си внушавах, че ме дарява със сила и сънища, но това беше тайна. Женска тайна. Мечтаех да съм до Мартин, да бъда военна. Заедно да защитаваме слабите и несправедливо лишените от права. Мечтаех, а се оказах беззащитна и зависима. Едно непремислено действие, едно уж невинно подхлъзване… и посоката на живота ми тръгна в драматична посока. Де да можех да набутам в огъня инвалидната си количка и да се събудя наново. Без памет и с чувствителност в краката.
– Не е задължително да произнесяш реч, но ако решиш да ме подкрепиш с няколко думи… ще се радвам.
– Погребение на миналото? – казвам и се замислям. Повод за примирение и помирение? След катастрофата не оказвах никаква съпротива и се потопих в самосъжалението. Зачертах любовните обещания с Мартин. Той беше престанал да ми пише, а аз не вярвах във възкръсналата любов. Не бях сигурна обичам ли го още, или ще продължа да се залъгвам с илюзии. Заслужавах да споделя огъня и да спретна собствено погребение на безсилието и обвиненията, че се случи на мен. Катастрофата, не любовта. Съчките в огъня щяха да стоплят зимния ден. Може би и нас… поне някаква невидима част…

Най-ново

Единична публикация

Избрани