Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подполковник Ради Радев: Написахме химн на Софийската митрополия

[post-views]
Подполковник Ради Радев: Написахме химн на Софийската митрополия

В началото на годината Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, придружаван от архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Кирил Попов и протодякон Иван Петков, посети Гвардейския представителен духов оркестър към Националната гвардейска част. Епископ Поликарп и духовниците бяха посрещнати от подполковник Ради Радев, главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския представителен духов оркестър.
Подполковник Радев с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит прие да създаде химн на Софийска света митрополия, като използва за основа на музикалното произведение тропара на Петдесетница. По този повод и за бъдещето на военната музика у нас разговаряхме с подполковник Радев.

– Г-н подполковник, създадохте химн на Софийската Света митрополия, това по-скоро прецедент ли е, или имате опит и в тази посока, как всъщност се пише химн?
– Химнът на Софийската Света митрополия е хоров вариант на Петдесятнически тропар. Епископ Поликарп ме покани и разговаряхме за възможността да оркестрирам варианта, който е за хор, за духов оркестър. Ние записахме произведението в Българското национално радио заедно със смесения хор на БНР. Има вариант на духов оркестър със смесен хор и има също вариант, който е само за духов оркестър. За първи път в България наша митрополия има официален химн. Това е тяхно желание и те са си избрали произведението.

– А Вие как приехте това предизвикателство?
– Да, именно предизвикателство беше това за мен и аз го приех. За първи път ми се наложи да оркестрирам подобно произведение, защото то е силно свързано с определени канони на тази музика, които задължително трябва да се спазват. Не биваше да се излиза от самия стил и жанр на произведението, на всичко, което касае пряко църковната музика. За първи път в Източното православие се оркестрира произведение за духов оркестър и може да се каже, че това е първото произведение, оркестрирано за духов оркестър, и за първи път се прави крачка от църковната хорова музика към инструменталната музика. Такива опити с по-малки състави и с определен брой инструменти са правени в Западната църква, но реално погледнато, в Източното Православие за първи път се изпълнява произведение, което е оркестрирано за духов оркестър със смесен хор, специално в България.

– Вие сте военен музикант и военен диригент, как стана сработването с колегите Ви от Църквата, които също имат познания в областта на музиката?
– Сработването ни стана много лесно. Те ме поканиха на работна среща и разговаряхме по това, което имаха желание да бъде направено. Бях много приятно изненадан от уважението и признанието за това, именно аз да оркестрирам този химн. Когато беше изработен в оркестъра, дойде специална делегация от Църквата. Чуха произведението и го одобриха. С тях беше и отец Кирил Попов, който също е и хоров диригент. Бях спокоен, че щом и той е доволен, и няма някакви допълнителни изисквания и забележки, задачата е изпълнена и съм достигнал до онова, което е нужно и важно, за да не се повлияят негативно спецификите на църковната музика, канонът, в който тя съществува и като музикална култура. Епископ Поликарп – викарий на софийския митрополит, който е в основата на цялата идея, има и една още по-голяма идея. Става дума за това, гвардейският оркестър да запише още произведения, свързани с нашето Православие, за да се направи нова крачка в развитието на този нов жанр, и те виждат, че това може да стане с духов оркестър, именно с Гвардейския представителен духов оркестър. Надявам се да имаме един много добър резултат в тази насока. Това, което ще направим, ще бъде нещо иновативно, което по съвсем друг начин ще поднесе на слушателите музикалната култура, която се съхранява и се създава в средите и на Българската православна църква.

– Предвиждате ли с този нов тип музикални произведения да се организира и представи концерт специално за ценителите на този нов жанр, както го определихте?
– Може да се осъществи концерт, ако бъдат подбрани определени произведения, които са в определена насока, в определена музикална форма. На този етап не сме мислили за подобна организация, но това е една много добра идея и може би някой ден ще изградим такъв концерт и ще изненадаме публиката си.

– Като стана дума за поръчка от страна на Българската православна Църква, те как приеха Вашата работа, харесаха ли химна на Софийската Света митрополия?
– Да, останаха много доволни. Доколкото знам, химнът вече е качен и на сайта на Православното радио и се пуска постоянно. Разбрах, че всички са останали доволни от нас като гвардейски музиканти. Мен лично това много ме радва, защото означава, че сме оправдали очакванията на възложителя и сме се справили добре с поставената ни задачата.

Новото произведение звучи в полунощ и сутрин

За първи път химнът на Софийска света митрополия бе изпълнен пред епископ Поликарп и духовниците от Гвардейския духов оркестър под диригентството на подполковник Ради Радев. Химнът бе представен в два варианта. Единият за оркестър, а другият за оркестър със смесен хор. След прослушването на химна бяха направени малки корекции, които придадоха на звученето още по-завършен и величествен вид.
Епископ Поликарп благодари на подполковник Ради Радев за прекрасното произведение, както и на изпълнителския колектив за професионалното изпълнение. От името на Негово Светейшество патриарх Неофит на всички изпълнители от Гвардейския духов оркестър епископ Поликарп подари по един диптих с образите на Господ Иисус Христос и Света Богородица.
Химнът на Софийска света митрополия ще бъде използван по различни църковни и административни поводи, както и ще влезе в програмата на Православно радио „Епархийски глас“, като звучи в полунощ, след химна на Република България, както и в началото на дневната програма на епархийското радио, сутрин, след Светата Литургия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани