Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ръководството на МО разчита на откровен диалог със синдикатите

[post-views]
Ръководството на МО разчита на откровен диалог със синдикатите

За развитието на заводите на „ТЕРЕМ – Холдинг“ ЕАД ще се търсят нови решения

Разбиране, чувствителност към проблемите и намерение за диалог при решаване на социални въпроси в системата на отбраната гарантира министърът на отбраната Драгомир Заков на първата си среща със синдикалните организации от системата, която се проведе на 1 април. Той призова за реализъм и трезва преценка на сегашната ситуация, която е силно променена, основно поради кризата с военните действия в Украйна и произтичащите от нея последици в областта на сигурността и икономическата и политическата сфера.

Първото сериозно намерение за откровен диалог и търсене на работещи решения при поставянето на социални проблеми е възобновяването на работата на Отрасловия съвет за социално сътрудничество в Министерството на отбраната (МО). Това ще стане факт в следващите дни с разпределението на ресорите на заместник-министрите, след което на заседание там ще бъдат поставени актуални теми от дневния ред. Сред тях са политиката в областта на доходите спрямо цивилните служители, повишаването на размера на порционните пари, политиката в областта на човешките ресурси и др.

Специално внимание бе обърнато на вижданията на ръководството на МО за развитието на заводите на „ТЕРЕМ – Холдинг“ ЕАД предвид на променената ситуация. „Моят призив е да бъдем реалисти и да не стъпваме на миналия опит. Обстоятелствата са променени и трябва да намерим решения“, посочи министър Заков. Той изрази мнение, че по отношение на военнослужещите само социалният пакет не е достатъчен, за да бъде военната кариера по-привлекателна. С техника и въоръжение, които са на края на жизнения си цикъл, е трудно военнослужещите да изпълняват поставените им задачи и да имат самочувствие, че служат в боеспособна армия, посочи той.

На първата среща на новото ръководство на МО със синдикални представители присъстваха още заместник-министрите Йордан Божилов и Александър Петков, директори на дирекции, които имат отношение към социалното сътрудничество, и др. От страна на синдикатите бяха президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, инж. Георги Братованов, председател на Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия“, Тодор Воденов, председател на Националния синдикат „Отбрана“, и др.

Най-ново

Единична публикация

Избрани