Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шведското компютърно учение VIKING 22 за трети път у нас

[post-views]
Шведското компютърно учение VIKING 22 за трети път у нас

Учебната проява се състоя във Военна академия ”Г. С. Раковски”

Международното компютърно подпомагано командно-щабно учение  VIKING 22 се проведе във Военна академия ”Георги С. Раковски”. Учението е организирано от шведските въоръжени сили в стратегическо партньорство със САЩ. В провеждането му бяха включени над 2500 участници. Министерството на отбраната за четвърти път е домакин на разпределително място за дистанционно провеждане на учението, като за неговите цели бяха обособени осем отдалечени места в цял свят – четири в Кралство Швеция, и по едно в Бразилия, България, Катар и Финландия.

Заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев посетиха ВА в деня за високопоставени гости и медии, за да се запознаят със спецификите на VIKING 22. Сред гостите бяха и извънредният и пълномощен посланик на Кралство Швеция Катарина Рагнитт, военните аташета на Швеция и САЩ, представители на участващите организации.

Началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев приветства гостите, като присъстващите бяха запознати с целите, основните задачи, участниците, както и със ситуациите, които се отработваха по време на компютърното подпомагано учение, което продължи в периода 28 март–7 април. Бяха отработени кризисни ситуации, близки до реалността с участието на военни и цивилни от различни организации и институции. Целта е да бъдат повишени уменията за взаимодействие и сътрудничество при кризи.

Гостите разгледаха изнесения център за ръководство и контрол, както и учебния щаб на многонационалната бригада на НАТО, сформиран от преподаватели и слушатели от ВА, усилен с личен състав от България, САЩ и Швеция. Заместник-министър Божилов даде висока оценка на участниците в учението, които демонстрираха отлична подготовка и взаимодействие. Учението няма отношение към настоящата ситуация в региона, учения от поредицата VIKING се планират и провеждат от 1999 г. под ръководството на въоръжените сили на Кралство Швеция. През годините ООН, НАТО и Европейският съюз са увеличили своето участие в учението, превръщайки VIKING в една от най-сложните платформи за обучение на щабове и организации в преодоляване на международни кризи.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани