Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Историята на фамилията, дала най-много летци на България, е съхранена в пернишкото село Ковачевци

[post-views]
Историята на фамилията, дала най-много летци на България, е съхранена в пернишкото село Ковачевци

Историята на фамилията, дала най-много летци на България, е съхранена в музейна сбирка в пернишкото село Ковачевци. Потомци на възрожденски род, Стаменкови са изпратили в небето деветима пилоти.  Летци са четиримата братя Стаменкови, съпругът на една от сестрите им, двама от синовете им и още двама зетьове. Те са работили в авиацията общо 264 години, 3 месеца и 23 дни, пролетели са във въздуха 57 488 часа, изпълнили са 161 297 полета, дали са на Отечеството 3 556 бойни дежурства, всички безаварийно. Летели са във всички видове авиация – военна, гражданска и селскостопанска.

Досега са известни само два такива случая на четирима братя летци, сподели пред БТА уредникът на музея Камелия Вълкова. По думите ѝ единият е в Беларус, в семейството на Наталия и Степан Пляцо, и българският – в семейството на Рилка и Владимир Стаменкови.

Музеят на авиацията и космонавтиката в Ковачевци съществува от 2001 г., първоначално като частен. Сбирката подредил в дома си бившият пилот о.р. полковник Карамфил Стаменков. Пенсионираният летец не можел да се откъсне от небето и изложил събираната от него в продължение на 30 години колекция в родната си къща в Ковачевци. В експозицията могат да се видят макети на всички модели самолети в света от 1917г. до 2012г., уверява Вълкова. Изложени са фамилни ордени, снимки на авиатори и космонавти, военни униформи, макети на ракети. Експозицията показва дори космическа храна. На глобус са обозначени дестинациите, на които са летели Стаменкови. След смъртта на Карамфил по-голяма част от сбирката е съхранена от община Ковачевци и обособена под името „Четирима братя и едно небе“ в местния етнографски комплекс.

Ентусиазираният пилот в продължение на над 20 години издавал стенвестник „Илюшин“, екземпляри от който са включени в колекцията на музея. Той започнал да прави изданието в началото на 80-те години на миналия век, когато летял на самолети марка „Ил“. Затова кръстил стенвестника на конструктора им. Тук са заснети всички командири в авиацията, показани са фотографии и са разказани историите на геройски загинали летци.

На входа на Ковачевци, пред дома на Стаменкови, е кацнал истински боен изтребител Миг-17. На него Карамфил Стаменков е летял 15 години. Самолетът бил пилотиран и от тримата му братя. Изтребителят е дарен на община Ковачевци от Министерството на отбраната и връчен лично от бившия началник на Генералния щаб ген. Михо Михов, който е ученик на Карамфил Стаменков и също е управлявал този МИГ.

Фамилия Стаменкови е горда с историческото си потекло. Двама от дядовците Стоян Лазаров и Тодор Стаменов били опълченци и са участвали в боевете на връх Шипка. Единият от тях е сред революционерите, включили се в легията на Раковски. Бащата Владимир Стаменков пък се е сражавал в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, отличен е с орден за храброст в боевете край Одрин. Майката Рилка родила осем деца – 4 момчета и 4 момичета. Приживе дядо Карамфил се шегувал, че семейството им е цяла ескадрила заради рекордния брой летци.

Репортер и оператор: Елка Робева

Монтаж: Теодора Хиндалова-Стоянова

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани