Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Музеят на авиацията в Крумово с отворени врати и специална програма

[post-views]
Музеят на авиацията в Крумово с отворени врати и специална програма

Музеят на авиацията в Крумово с отворени врати и специална програма
Татяна Иванова

Акцент е срещата с първата българка кандидат-астронавт

С Татяна Иванова – първата българка, приета да участва в програмата на НАСА за кандидат-астронавти, ще ни срещне Музеят на авиацията в Крумово в Международния ден на авиацията и космонавтиката. На 15 години Татяна участва в космически лагер в Турция и открива любовта към звездите. Днес е студентка по инженерна физика и с проекта на НАСА, в който участва, все повече се доближава до мечтата си да стане първата българка в Космоса.

Освен вдъхновяващата среща, Музеят на авиацията ще отвори вратите си от 9 до 17 часа за безплатно посещение на експозициите му и включване в специалната програма за празника.

Любопитните ще могат да се отправят на космическо пътешествие, в което ще се запознаят с галактиките, мъглявините и звездните купове и ще присъстват на откриването на най-новата колекция „Метеорити“. Подготвена е и беседа за космическите ракети и ракетното гориво.

Първото космическо пътешествие ще запознае гостите с галактиките , мъглявините и звездните купове.

Посетителите ще научат повече и за метеоритите, обяснява директорът на музея Рада Банялиева , която е поканила за целта Георги Пенев, основател на Българското метеоритно общество

„Който ще ни разкаже затова откъде и как падат метеоритите върху земята, как са се образували, каква е тяхната роля в слънчевата система, с какви предзнаменования е свързано падането на метеоритите и се надяваме, че ще поставим началото на най новата ни колекция метеорити чрез господин Танев, който ще подари метеорити за нашата зала „Космос“.

На музея ще гостува и младата космическа надежда, студентката по инженерна физика Татяна Иванова.

„Която ще  разкаже какво е усещането  да си първата българка, която се е обучавала в НАСА и е преминала първото стъпало в подбора за астронавти. И ще приключим  с лаборатория „Рокит сайънс“, която ще ни покаже, ако времето е добро, как една ракета може да полети към небето, какви са основните компоненти на ракетата, как можем да я изстреляме“, обясни директорът на музея Рада Банялиева.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани