Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Йордан Божилов, заместник-министър на отбраната: Ще преговаряме за разсрочено плащане pа вторите Ф-16

[post-views]

Италия ще е водещата държава в многонационалния батальон у нас

Йордан Божилов, заместник-министър на отбраната

Г-н Божилов, наскоро САЩ решиха да продадат на България още осем изтребителя Ф-16 блок 70. Решението ангажира ли ни с нещо, задължава ли ни да го приемем?

– Бих казал, че ние сме в една процедура, която предвижда няколко стъпки. Първата е направена от българска страна през август 2021 г., когато е изпратено от тогавашния министър на отбраната запитване до правителството на САЩ за вторите осем самолета Ф-16 блок 70. Наскоро Конгресът на САЩ даде разрешение на департамента по отбраната да се сключи сделка за продажбата. Това решение не задължава България с нищо, единствено оторизира бъдеща сделка.

Каква е процедурата от тук насетне?  

– Трябва да получим от американска страна конкретно предложение и да се започнат преговори. Такова предложение още не е пристигнало.  Следва въпросът: Какво е важно за ръководството на МО?  Ние искаме, нашата амбиция е да придобием още осем самолета. Имаме възможност да договаряме разсрочено плащане, така че придобиването на втората партида изтребители да е поносимо за бюджета. Искам да подчертая – ние не разглеждаме модернизацията на армията само през една сделка – тази на ВВС. Ние гледаме на нея и я разбираме като  комплексно явление. Ето защо считаме, че така трябва да се направи сделката със самолетите, за да имаме възможност да продължим и с другите модернизационни проекти. Тоест сделката с Ф-16 да не сложи край на реализирането на останалите проекти. Известно е, че началникът на отбраната предложи да бъде направена приоретизация на най-важните проекти. Бяха определени 10 от общо 38 проекта. Те трябва да ни дадат ключови способности. Предложени са за разглеждане на Съвет по отбрана.

Американската страна ще е съгласна ли на сделка с разсрочено плащане?

– Предполагам, тъй като първите осем самолета бяха платени накуп и придобиването на вторите осем по  програмата FMS предоставя такава възможност. Или накратко казано – защото България вече има кредитна история.

В парламентарната комисия по отбрана бе представен докладът за състоянието на Въоръжените сили през 2020 г. Какъв е основният извод в него?

– Изводът е, че  Българската армия изпълнява задълженията си, вменени й от Конституцията, и по трите мисии, но с известни ограничения. Това се дължи най-вече на две обстоятелства.  Първо – поради морално и физическо остаряване на техниката и въоръжението. Другият тревожен проблем е сериозният некомплект във Въоръжените сили.

Как ще се намалят и постепенно отпаднат тези ограничения?

– Имаме идеи как да се привличат повече млади хора, включително чрез създаване на учебни програми, и т.н. , което вече се обсъжда. Другият подход в това отношение е да се задържат младите офицери, и не само младите, говоря за офицерския състав въобще. Но тук проблемът прилича на спирала. От една страна, имаме остаряваща техника, от друга, некомплектът поставя повече тежести върху хората. Всичко това прави в известна степен армейската служба по-тежка и непривлекателна. Затова некомплектът само с повишаване на възнагражденията не може да бъде решен, неговото попълване е свързано с цялостното развитие на Българската армия. Това са взаимно свързани процеси, няма как да бъдат отделени един от друг.

Колко е некомплектът в цялата армия в проценти?

– Според мен не трябва да се гледа на него като цяло. В едни формирования е повече, в други – значително по-малко. Ако възприемем този подход за общия процент, няма да разберем къде е проблемът. Нужен е индивидуален анализ за всеки конкретен случай.

Започнаха ли изграждането и комплектоването на многонационалната бойна група у нас?

– Има известна еволюция в развитието на самата идея за бойната група. В момента преговаряме с италианските въоръжени сили да изпратят свой контингент тук и Италия да стане рамкова държава

Това означава, че Италия ще е водеща държава?

– Честно казано, все още нямам представа дали италиански офицер ще бъде командир на  бойната група. Тези разговори се водят от Щаба на отбраната. Идеята вече е ясна – Италия ще е рамкова държава, но как точно ще бъде реализирано това все още не мога да съм достатъчно конкретен.

Аз първоначално разбрах, че основата на многонационалната бойна група ще бъде на базата на батальона в Ямбол от състава на 2-ра механизирана Тунджанска бригада в Стара Загора. Вярно ли е?

– Точно така, това беше първоначалният замисъл. Идеята е да стане от този тип бойни групи, които са в повечето страни на пакта, като в Полша, Румъния, балтийските страни. Единствено Унгария казва засега, че батальонът ще бъде основно унгарски. У нас това ще бъде многонационален батальон с участие на  България, Италия, САЩ, Великобритания с около 150 души, както и Албания.

Колко ще е числеността му?

– Предполагам, че ще надхвърли 1000 души. Сега е до 1000. Обикновено тези батальони са с численост между 1000–1500 бойци. Вероятно  България ще участва с механизирана рота от 2-ра бригада.

Кога най-рано се очаква да започне полевата подготовка на бойната група на полигона Ново село?

– И сега върви съвместна подготовка на български и американски военнослужещи. След като пристигнат и се разположат и останалите военнослужещи от другите държави, ще започнат сглобяване и по-усилена подготовка и интензивни тренировки. Това е основната цел – да се сглоби  многонационалният контингент.

Колко време ще бъде дислоциран батальонът на Ново село?

– Колкото е необходимо. Концепцията за тези батальони се появи след 2014 г., когато бе анексиран Крим. Щом спадне напрежението и изчезне заплахата, породена от руската агресия, тогава вероятно ще намаляват тези батальони или ще се разформироват.

Какви стъпки ще предприеме МО за стабилизиране на ситуацията в изтребителната ни авиация, г-н Божилов?

– Бих казал, че най-критичният момент ще бъде, когато настъпи невъзможността да се използват изтребителите МиГ-29. 

А ще настъпи ли тази възможност?

– Разбира се, че ще настъпи. Въпросът е кога това ще се случи? Не можем вече да поддържаме тези самолети в Русия. Полша стои като опция. Сега търсим възможности как да покрием този дефицит от момента на спиране на летателната годност на МиГ-29  до получаване на новите самолети Ф-16. Колко време ще бъде, това е трудно да се каже. До голяма степен зависи и в каква степен, доколко и как ще се използват сегашните изтребители. Но търсим възможности за ремонт в Полша, търсим начини да се поддържат тези самолети максимално дълго. Разговаряме и с различни държави, които оперират с Ф-16, да получим от тях самолети – било на лизинг, било лизинг на летателни часове или по друг начин, тъй като ще имаме подготвени пилоти за Ф-16, за да могат те да изпълняват „Еър полисинг“. А иначе, щом дойдат новите изтребители през 2025 г., буквално от един до няколко месеца нашите летци ще започнат да ги пилотират – това е т.нар. начална оперативна готовност.

Ще има ли повишение на заплатите и въобще на социалния пакет в системата на отбраната, г-н зам.-министър?

– Въпросът стои на дневен ред, искаме да направим службата в армията още по-привлекателна. В този смисъл социалният пакет, който включва и заплати, е изключително важен, но въпросът е свързан с разговори в рамките на цялото правителство. Знаете, че с приемането на държавния бюджет за тази година не се предвижда увеличение на възнагражденията в целия държавен сектор. Такава е ситуацията засега. Дали ще има промени – времето ще покаже.

Най-ново

Виж още

Избрани