Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ода за Георги Йовчев – геният с ранимо сърце

[post-views]
Ода за Георги Йовчев – геният с ранимо сърце

Почетоха с документален филм и книга най-цветния български авиатор

Най-цветният, разностранен и гениален български авиатор, който си отива от живота едва на 37 години – Георги Йовчев, бе почетен с грандиозно тържество навръх Празника на космонавтиката – 12 април. Това е човекът, конструирал уникалния български парашут УП-9 и който заради едно свиване в повече на сърцето в центрофугата, пропуска шанса да бъде първият български космонавт. Той е трябвало да бъде българският първопроходец в Космоса – от всички 20 души в списъка за космонавти той единствен има силно развит афинитет към науката и е кандидат на техническите науки. Не остава и в СССР, където искат да развие аеродинамиката и да постави началото на компютърното моделиране на полетите и авиационния бой. „Сред съветските летци няма толкова интелигентен и подготвен човек като него”, казва пред о. з. полковник проф. Павел Пенев един от руснаците, готвещи се да полетят в Космоса. Заради изобретения парашут от Йовчев зам.-министърът на отбраната ген.-полковник Борис Тодоров, тогава на 57 години, прави първия си скок с войнишката му, най-опростена и трудна версия през 1980 г. на летището в Кондофрей.

Командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев взриви с аплодисменти препълнената зала, като заяви – „Гордейте се – вашият съпруг, баща и дядо е конструирал най-великия и модерен парашут за времето – УП-9, който ние използвахме до края”. В знак на признание той подари комплект от парашута на семейството на Георги Йовчев – съпругата Венета, сина Любен, дъщерята Йова, внучките Елена и Йоана и малкия правнук Теодор.

Съкурсникът на Георги Йовчев о.з. полковник Николай Калев не издържа и зарони сурови мъжки сълзи пред съпругата на летеца Венета Йовчева. „Всичко за Йовата ми е минало през сърцето. Много го обичах. Много истински човек”, казва той.

Предизикателството към емоционалното честване на паметта на Георги Йовчев хвърли документален филм на Симеон Идакиев и Военния телевизионен канал. Уникални черно-бели кадри от годините на Студената война през 60-те, 70-те и 80-те, интервюта с първия космонавт Георги Иванов и съкурсника на Георги Йовчев о.з. полковник Николай Калев се фокусират, за да покажат невероятния талант, с който Йовчев конструира десантно-военния парашут с кръгъл купол УП-9. Във филма пред Идакиев спомените си разказват о.з. полк. проф. Павел Пенев, ген.-лейтенант Иван Парапунов, генерал-майор Явор Матеев.

Майсторството на операторите от ВТК Борислав Василев и Кирил Бациев и брилянтният монтаж на Мариана Пенчева хвърлят залата в емоционални изблици. В основата на достоверния разказ на филма стоят откъси от майсторски продукт на Военната киностудия от 60-те години – филмът „Небе, хора, земя” с режисьор и сценарист Васил Мирчев, а сред имената на операторите блестят Иван Радков, Яцек Тодоров, Борислав Шарланджиев. Музиката е на Борис Карадимчев.

След това бе представена и книгата „Белег от небе и купол”, в която 28 роднини, съкурсници, парашутисти разказват спомените си за гениалния авиатор, летец изтребител, конструктор, учен, преподавател, математик Георги Йовчев. Много от тях завършват разказите си с фразата: „Чест е, че съм живял във времето на Георги Йовчев”. А преди това разказват как Йовчев е дарявал часовника си в знак на приятелство. Часовник, който отмерва времето, което за Йовата така и не стигна, за да се докосне до мечтите си. Защото бе гений с много увереност в собствените си сили, но и с много ранимост, когато го атакуват под кръста.

Командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров: Той е достоен пример за подражание

Постиженията са много хубаво нещо, но докато се стигне до тях, пътят е много труден и тежък, а хората, които извървят този път остават някак си в сянка. Днес сме се събрали да си припомним един велик българин, който е извървял много труден и героичен път. Ако погледнем за 37-те си години живот той е направил толкова много, че направо зашеметява. Нямам честта да познавам този човек, той е загинал, месец след като съм направил първия си скок в аероклуба. Но познавам хората, които са го познавали. Няма как да не ми направи впечатление възхищението и уважението, с което те говореха за майор Йовчев. Днес сутринта се чух с Георги Иванов, нашият пръв космонавт, за да му честитя празника. Поговорихме и за майор Йовчев. Георги Иванов има изключително уважение към него. Просто велик човек, всестранно развит, чудя се как е събрал този потенциал у себе си – и на учен, и на конструктор, и на пилот, и на поет, и на човек. Уникалното е, че курсант във ВНВВУ „Г. Бенковски” конструира парашут, който 10 години по-късно е приет на въоръжение в българските ВВС. Това е нещо, което не се е случвало преди това, както и след Георги Йовчев. Същият този курсант е и изпитател на своя парашут и участва в поставянето на рекорд с него, който не е надминат и досега – скок от 60 м без запасен парашут. Майор Йовчев е част от финалната четворка най-добри български летци и кандидати за полет в Космоса. Безкрайно съм впечатлен и удивен от това, как той е успявал да съвместява научната, преподавателската, летателната и парашутната си дейност с грижите към семейството, с това да бъде човек.

Георги Йовчев е достоен пример за подражание. Пример, който в днешното време е особено ценен за нас. Радвам се, че паметта за него е жива, и се надявам да бъде светла и вечна.”

Президентът Румен Радев: Имах привилегията да бъда негов обучаем

В годините на изпитания на военната авиация споменът за военния пилот Георги Йовчев – конструктор, изпитател и учен, ни дава сили да продължим напред. Неговите живот и дейност са пример за отдаденост на авиацията, науката и Космоса и са трептящ завет към идващите авиационни поколения. Майор Йовчев гореше в святото за него дело – изповядваше, че авиацията е територия на знаещите, смелите и отдадените, на рицарите на духа и предизвикателствата. Не пестеше сили да вдъхновява и обучава по-младите колеги. Жаждата му за знания го отведе до най-високите върхове на авиационната наука – от ВНВВУ „Г. Бенковски” през Военновъздушната инженерна академия „Жуковски” (Москва) до ВА „Г. С. Раковски” и научна степен „доктор на науките”. Незабравим спомен за него ще запазят курсантите летци в Долна Митрополия и слушателите във ВА „Г. С. Раковски”. Имах привилегията да бъда негов обучаем. Георги Йовчев остави трайна следа в нашата авиационна наука със задълбочените си научни изследвания и практически разработки в областта на динамиката на полета на летателните апарати и парашутните системи. Конструираният от него парашут УП-9 бе основно средство за парашутна подготовка на няколко поколения летци и парашутисти. Със своите разностранни интереси и познания, непримирим дух и постижения Георги Йовчев остава ярък пример в родната авиационна и научна общност. Отлетя от нас само на 37 години.”

Най-ново

Единична публикация

Избрани