Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Полковник Любомир Вачев: Модернизираме 44 танка Т-72

[post-views]
Полковник Любомир Вачев: Модернизираме 44 танка Т-72

Валерия ТОДОРОВА

Гордея се с нашите момчета! Екипажите ни са изградени от професионалисти, казва командирът на Центъра за подготовка на специалисти – Сливен

Полковник Любомир Вачев: Модернизираме 44 танка Т-72
Полковник Любомир Вачев: Модернизираме 44 танка Т-72

На 15 април се чества празникът на бронетанковите войски, който е обявен със Заповед №ОХ-318/14.04.2020г. на министъра на отбраната. Полковник Любомир Вачев е командир на Център за подготовка на специалисти – Сливен, формирование, което е  продължител на 13-та Сливенска бронетанкова бригада и в него на въоръжение са танкове Т-72.

–       Г-н полковник, какво означава за Вас празникът на бронетанковите войски, който се чества за трета поредна година на 15 април?

–       Създаването на празник на бронетанковите войски от състава на Сухопътните войски показва значимостта и престижа на този род войски. Това е своебразно признание, което действа мотивиращо, обединява военнослужещите в екип, кара ги да се чувстват включени в обща кауза, повишава значението на изпълняваните от тях мисии и задачи. Създава чувство за принадлежност и уникалност поради факта, че сме единствените танкисти в Българската армия. За нас това е хубав и скъп празник. Ден, в който се честват бронетанковите войски! Ден, в който се отдава заслужено внимание на воините, доказали своите професионализъм, висока отговорност и вярност към България!

– От войника до генерала произнасянето на фразата „Аз съм танкист“ винаги съдържа нотка на гордост и самочувствие. На какво се дължи това?

–       Това идва още от времето, когато пресякох портала на ВНВУ „Васил Левски“ и прочетох думите: „Танкът – стомана, огън и мотор. Танкистът – сила, воля, дух и ум!“. Когато правиш нещо не само по задължение, а и по свое вътрешно убеждение и усещане, то тогава професията е и призвание. Това води до отдаденост, самочувствие и гордост. Да знаеш, да разбираш и можеш – е в основата на стремежа да надграждаш, да доказваш и да демонстрираш своите умения. Всичко това обединява танкистите, сродява ги по непреходен начин. И за нас е гордост да заявяваме: „Аз съм танкист!“.

–       Съгласно плана на Министерство на отбраната за модернизация какво се предвижда по отношение на военната техника в ЦПС?

–       Ще бъдат модернизирани 44 танка Т-72 и 3 командно-щабни машини МТ ЛБ У. Приемните изпитвания на прототипи на танк Т-72 и на МТ-ЛБ У бяха проведени на Централния артилерийски технически изпитателен полигон – Змейово. След направените тестове и подписване на приемните протоколи започна и серийното производство, което ще се осъществи от „ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ“ ЕАД на основание на сключения договор с Министерството на отбраната.

–       В какво ще се изразява модернизацията на танк Т-72?

–       Същината на модернизацията е свързана с доставка, монтаж и интегриране на съвременна система за управление на огъня, система за повишаване на автономността – интегриране на автономен дизелов агрегат на всеки танк, система за управление на бойните действия – BMS, система за предупреждение при облъчване на танковете, система за наблюдение и управление на танка от механик-водача, комуникационно информационно оборудване, компютърно базирана система за обучение за оперативно и техническо обслужване на системите, система за управление на бойните действия чрез оборудването на тактически оперативен център. Новата система за управление на огъня води до много по-големи възможности на танковете за поразяване на цели на по-големи разстояния, съкращава времето за откриване на целта, за определянето ѝ и нейното поразяване, повишава точността и прецизността на стрелбата, способност за обмен на необходимата информация с базова станция, с другите машини от батальона и със старшата инстанция, както и редица други възможности. Всичко това поставя танк Т-72 на едно съвсем ново високо ниво и повишава отбранителната ни способност и постигане на оперативна съвместимост.

–       Интегрираните устройства в танковете Т-72 и командно-щабните машини МТ-ЛБ У ще изискват конкретни знания и умения за използването им? Как ще ги придобият военнослужещите?

Полковник Любомир Вачев: Модернизираме 44 танка Т-72

–       В Командването на Сухопътни войски се разработва програма, по която ще се осъществи усвояването на новите системи и военнослужещите ще преминат необходимото обучение. Договорът предвижда и обучение на специалисти за експлоатация на модернизираните системи на танк Т-72 и МТ-ЛБ У, за периодично техническо обслужване и текущ ремонт, за работа с комуникационното оборудване и BMS, доставка на техническа и експлоатационна документация.

–       За ефективността на една бойна машина е от значение техниката, но и екипажите, а също и тактиката при водене на действията? Как оценявате танковите екипажи на двата батальона – 61 тб и 2 тб ?

–       Гордея се с нашите момчета! Танковите ни екипажи са изградени от професионалисти, които умеят да работят в екип и обичат своята работа. Синхронът между командира на танка, механик-водача и мерача е в основата на успешните действия и високите резултати. Към това се прибавя и специфичната емоция от досега с машината, което е специален плюс при танкистите. А модернизирането на танковете Т-72 е допълнителна мотивация за работа и надграждане на уменията.

–       Какво се случва към момента в Центъра за подготовка на специалисти?

–       Съгласно утвърдения план за дейността през 2022 г. в Центъра за подготовка на специалисти преминават процесите по подготовка в последователност – екипаж и отделение, взвод, рота, батальон. Както всяка година, така и през тези танкови роти от ЦПС ще участват и в батальонни тактически учения или батальонни тактически учения с бойни стрелби с 2-ра механизирана бригада, с 61-ва механизирана бригада, с 3-то бригадно командване, ще участват и в редица съвместни подготовки с нашите съюзници от страните – членки на НАТО. До момента сме на етап подготовка на екипажа (отделението), при което се провеждат планираните занятия. През април се провежда и периодичното техническо обслужване на техниката.

–       Празникът е повод и за добри и хубави пожелания? Какви са Вашите?

–       Център за подготовка на специалисти – Сливен, е формирование наследник на „13-а Сливенска бронетанкова бригада“. И това задължава много! То е в основата на стремежа ни да бъдем достойни продължители на славните традиции на бригадата! Ние крачим уверено напред, усъвършенстваме се, следваме своя път, с чест и достойнство изпълняваме своя дълг в името на нашата Родина – Република България. За мен е чест да отправя поздрави по случай празника и да изкажа своята благодарност към личния състав на Центъра за подготовка на специалисти за положения труд, за показаните знания, способности и умения! Пожелавам здраве и щастие на всички, посветили живота си на служба в бронетанковите войски на Българската армия! Бъдете удовлетворени от постигнатите резултати и устремени към нови върхове! „България над всичко!“ е нашият девиз и верую!

Най-ново

Единична публикация

Избрани