Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Днес е бойният празник на 42-ри механизиран батальон – Ямбол

[post-views]
Днес е бойният празник на 42-ри механизиран батальон – Ямбол

Заместник – областният управител на Ямболска област госпожа Биляна Кавалджиева участва турнир по стрелба с пистолет „Макаров“.

Командването и личният състав на  42-ри механизиран батальон – Ямбол, от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада, организираха за приятелите на батальона турнир по стрелба по случай бойния си празник –19 април, съобщават от формированието.

42-ри механизиран батальон – Ямбол (военно формирование 52590 – Ямбол) е наследник и продължител на традициите и успехите на 42-ри танкосамоходен полк, създаден със заповед №0075/19.04.1955г. на тогавашния Началник на Генерален щаб.

Независимо от всички структурни и организационно-щатни промени през годините, батальонът изпълнява своите задачи и заема своето достойно място във Втора механизирана бригада, от състава на която е военното формирование.

19 април е празникът на батальона, който по войнска традиция се отбелязва от командването и личен състав с различни мероприятия и родолюбиви инициативи, свързани с формирането на патриотизъм и популяризирането на военната професия.

На 14 април на Учебен център „Победа“ те бяха домакини на инициативата, реализирана в духа на полезна, коректна и безопасна надпревара.

 В навечерието на празника военнослужещите организираха приятелската среща – турнир по стрелба с пистолет „Макаров“ с представителни отбори и индивидуални участници от военни формирования, държавни и местни институции и родолюбиви организации. Най-добре представилите се бяха отличени с награди – фигура „Стрелец“ и грамоти, след което домакините предоставиха възможност на участниците и гостите да демонстрират своите стрелкови умения със 7,62 мм автомат „Калашников“ и 7,62 мм картечница „Калашников“. 

Сред участниците бяха и отборите на Община Ямбол, на Общински съвет Ямбол и на офицерите резервисти от местните родолюбиви организации. 

Командирът на 42-ри механизиран батальон – подполковник Велин Кехайов – поздрави участниците в празничната проява и отличи най-добрите от тях. Призовото отборно първо място спечели отборът на Военна полиция – Сливен, второто място зае 22-ра Авиобаза Безмер, а третото – отборът на Щабен батальон – Стара Загора.

В индивидуалното класиране престижното първо място зае редник Дарина Манолова от отбора на Щабен батальон – Стара Загора, втори стана капитан Димитър Дренски от отбора на домакините, а трети – капитан Митре Митрев от отбора на 22 Авиобаза Безмер.

На турнира присъства заместник – областният управител на Ямболска област госпожа Биляна Кавалджиева, която използва възможността да пробва своите умения по стрелба, при спазване на установените висока дисциплина и мерки за безопасност.

Предстои oще една инициатива за празника на 42-ри механизиран батальон, броени дни след бележитата за военнослужещите дата – 19 април. На 26 април ще се проведе тържествено приемане на строя и показ на въоръжение и техника.

Източник: otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани