Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ИДИЛ готви нови атаки в Европа, докато „кръстоносците се бият помежду си“

[post-views]
ИДИЛ готви нови атаки в Европа, докато „кръстоносците се бият помежду си“

„Ислямска държава“ обеща „отмъщение“ за убийството на бившия си лидер, призовавайки поддръжниците си да се възползват от войната в Украйна, за да организират атаки в Европа, съобщава „Франс прес“.

Ние обявяваме, разчитайки на Бог, благословена кампания за отмъщение за смъртта на Абу Ибрахим ал-Курайши, се казва в аудиосъобщение, приписано на групата и разпространено в „Телеграм“.

Говорителят на терористичната групировка Абу-Омар ал-Мухаджир призова поддръжниците на ИДИЛ да възобновят атаките в Европа, като се възползват от „наличната възможност“, докато „кръстоносците се бият помежду си“, визирайки руската инвазия в Украйна.

Предишният лидер на екстремистката групировка загина в началото на февруари, когато се самовзриви, за да избегне да бъде заловен по време на нападение на САЩ в Северозападна Сирия, съобщиха тогава представители на Белия дом.

Смъртта на 45-годишния Курайши беше поредният съкрушителен удар за терористичната групировка две години, след като „Ислямска държава“ загуби дългогодишния си лидер Абу Бакр ал Багдади при подобно нападение през 2019 г.

На 10 март „Ислямска държава“ потвърди смъртта му и определи Абу Хасан ал-Хашеми ал-Кураши за свой нов лидер.

Малко се знае за новия главатар на ИДИЛ, който е третият ръководител на джихадистката групировка от нейното създаване.

Източник: news.bg   

Най-ново

Единична публикация

Избрани