Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Най-малко трима ранени при анти-ислямски размирици в Швеция

[post-views]
Най-малко трима ранени при анти-ислямски размирици в Швеция

Най-малко трима души пострадаха при продължаващите вече четвърти ден размирици в Швеция. Повод за напрежението в страната стана организираните от крайно-дясната екстремистка партия „Твърд курс“ антиислямски демонстрации, включващи публично изгаряне на корана.

Град Норкьопинг се превърна в арена на последните размирици в Швеция, където около 150 противници на крайно-дясната партия „Твърд Курс“ влязоха в сблъсъци със служители на реда в неделя.

От полицията съобщават, че при демонстрациите са ранени трима души, които са приети в болница с леки наранявания и които са били арестувани. Властите защитиха действията на униформените, като посочиха, че полицаите са открилите предупредителна стрелба срещу демонстранти, след като започнали да ги замерят с камъни и коктейли „Молотов“.

По време на ексцесии са били подпалени няколко специализирани автомобили и са задържани общо 17 души, става ясно от официалната информация на полицията.

Освен в Норкьопинг демонстрации имаше и в още няколко града на Швеция, като най-голямата от тях беше в едно от предградията на Малмьо, където също беше планирано публичното горене на корана от крайно-дясната и анти-ислямска партия „Твърд курс“ на датския политик Расмус Палудан. Припомням, че той беше осъден през 2020 година на един месец затвор в родината си за расизъм.

Независимо от това противоречивият политик заяви, че в близко бъдеще планира масовото горена на Корана да се проведе и в други европейски страни, включително във Франция и Белгия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани