Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гърция купува френски фрегати

[post-views]
Гърция купува френски фрегати

Димитър СТАВРЕВ

FDI HN е еманация на най-добрите технологии

Гърция ще закупи френски фрегати. Това стана ясно, след като на 24 март 2022 г. на борда на историческия крайцер Jeorjos Awerof (на снимката) вицеадмирал о.р. Аристидис Алексопулос, генерален директор на ГД „Отбранителни инвестиции и въоръжение”, и Пиер Ерик Помелет в присъствието на гръцкия министър на отбраната Николаос Панайотопулос, френския военен министър Флоранс Парли подписаха окончателните договори за плавателните съдове.

Фрегатите FDI HN бързо и устойчиво ще подобрят способностите на надводния флот на гръцките ВМС, защото ще бъдат доставени в много кратък срок – първите две през 2025 г., а третата през 2026 г. С това Гърция стана

първият експортен клиент

на новите френски фрегати, известни с експортното си наименование Belh@rra®.

Меморандумът за разбирателство за старта на преговори за доставяне на ВМС на Гърция на 3 фрегати от ново поколение FDI HN (Frigates for Defense and Intervention Hellenic Navy) с опция за още една фрегата бе подписан на 28 септември 2021 г. FDI HN ще бъдат построени в корабостроителницата на Naval Group в Лориен, където втората фрегата от този тип за Франция вече е в производство.

Като първокласна фрегата FDI HN е еманация на най-добрите технологии на Naval Group, Thales и MBDA. Фрегатите са напълно оперативно съвместим с европейския и натовския флот. Гърция е вторият клиент след Франция и първи експортен на фрегатите, с което броят на договорените кораби заедно с 5-те за Франция ще достигне 8 плюс една опция. Фрегатите FDI HN ще са символ на властта и суверенитета за Гърция – с тях тя ще разполага с най-съвременния и боеспособен надводен флот.

Благодарение на амбициозния план за

сътрудничество с гръцката индустрия

(HIP – план за участие на гръцката индустрия) програмата предлага разнообразни индустриални възможности, създавайки работни места и компетенции. Със своята част за научноизследователска и развойна дейност HIP е устойчив и напълно в съответствие с целта за укрепване на европейската отбранителна индустриална и технологична база.

Мощна, иновативна и киберзащитена фрегата FDI HN се отличава с отлични способности във всички мисии – ПВО, ПКО, ППО и използването на Силите за специални операции. FDI HN имат уникална интегрирана мачта, която обединява всички сензори, позволявайки постоянно наблюдение в кръгов 360° обзор. Това е първата фрегата на пазара, която е естествено защитена срещу киберзаплахи, FDI HN е оборудвана с 2 центъра за данни, хостващи всички приложения на кораба.

Проектирани да изпълняват широк спектър от мисии и да се адаптират към новите технологии и промените в оперативната обстановка, гръцките Belh@rra® ще бъдат оборудвани с

пълен набор от сензори

интегрирани с бойната управляваща система. Thales доставя многофункционалния твърдотелен радар Sea Fire с фиксирана 4-панелна антена, който осигурява паралелно въздушно и надводно наблюдение на далечни разстояния, както и насочване на противовъздушните ракети. Sea Fire е проектиран да осигурява изключителна производителност в бойни ситуации с висока интензивност. Фрегатите ще бъдат оборудвани и със система „свой–чужд” и радар за управление на огъня от Thales. Гръцките FDI HN ще имат комплект сонари от Thales, включващ подкилния Kingklip MK2 и буксируемия Captas-4 Compact, както и комплект за цифрова РЕБ и интегрирани военноморски комуникационни системи за гарантиране на оперативна съвместимост и безпроблемна свързаност на фрегатите и техните екипажи.

Технически спецификации на FDI HN:

– водоизместване: 4460 т;

– дължина: 121,6 м;

– широчина: 17,7 м;

– макс. скорост – 27 възла;

– автономност – 45 дни;

– екипаж 125 + 28 места за друг персонал;

– авиация – хеликоптер 10 t клас (например NH-90); БЛА тип VTOL.

Основното въоръжение на FDI HN:

– 4 х 8-клетъчни УВС Sylver A50 за 32 ПВО ракети MBDA Aster 15/30;

– 8 противокорабни ракети MBDA Exocet MM40 B3C;

– 1 х 21-клетъчна ПУ Mk31 на ЗРК Raytheon RAM RIM-116 Block 2B;

– торпеда MU 90, разработени от Naval Group

– универсално 76/62-мм оръдие Oto Melara Super Rapid

– 2 х 20-мм дистанционно управляеми оръжейни станции Nexter Narwhal;

– 4 х 324-мм торпедни апарата за торпеда EuroTorp MU90 Impact;

– противоторпедни контрамерки Naval Group CANTO.

Нов радар открива дронове, ракети, снаряди и мини

В началото на 2022 г. Rheinmetall представи Oerlikon AMMR, най-новата радарна система на концерна. Новият радар, разработен изцяло от Rheinmetall Italia, базирано в Рим подразделение, вече е готов за серийно производство. Той ще отговаря на изключително предизвикателни настоящи и нововъзникващи изисквания към ПВО на близки и много близки разстояния (SHORAD и VSHORAD). Новият радар успешно се бори с дронове (C-UAS), като открива и съпровожда мини- и микро-БЛА; влитащи ракети, снаряди и мини, участващи в атаки под голям ъгъл; както и въздушни/надводни оръжия и крилати ракети. Благодарение на адаптивните техники за пълно цифрово формиране на лъч в S-band, Oerlikon AMMR автоматично открива, класифицира и проследява пълния спектър от въздушни заплахи.

Oerlikon AESA Multi-Mission Radar е модерен модулен радар, предлагащ превъзходна производителност и лекота на работа, както и интеграция в широк спектър от платформи. Той може да проследява и класифицира множество заплахи едновременно. Проектиран е да работи в стационарен режим или в движение, дори при изтощителни условия на околната среда и заглушаване. Разполага с авангардна система за електронни противодействия.

Радарът е напълно софтуерно дефиниран, с конфигурация, способна да се адаптира към конкретния оперативен сценарий. Може лесно да бъде надстроен в бъдеще, за да бъде в крак с развиващите се сценарии за заплаха.

През февруари 2022 г. Rheinmetall Italia проведе Ден на отворените врати, за да демонстрира новия Oerlikon AMMR. На успешното събитие присъстваха представители на всичките четири вида на италианските въоръжени сили – СВ, ВВС, ВМС и Корпуса на карабинерите, както и представители на Националната дирекция по въоръженията, Щаба на отбраната, италианската държавна полиция, Президентството и Министерския съвет.

Най-ново

Единична публикация

Избрани