Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия е готова да подсили отбраната на балтийските страни като част от силите на НАТО

[post-views]
Германия е готова да подсили отбраната на балтийските страни като част от силите на НАТО

Германската външна министърка Аналена Бербок заяви днес, че Германия е готова да увеличи приноса си в отбраната на източния фланг на НАТО, предаде ДПА.

„Ако НАТО реши, че присъствието му трябва да се увеличи до числеността на равнището на бригада, тогава ние, Федерална република Германия, ще дадем съществен принос за това“, каза тя днес в литовската столица Вилнюс след среща с литовския си колега Габриелюс Ландсбергис. Литва е третата балтийска страна, която Бербок посещава в последните дни.

Бригадата обикновено се състои от няколко хиляди войници, отбелязва ДПА по повод изказването на външната министърка.

„Германия ще е начело в тези усилия“, каза Бербок и добави, че НАТО иска да вземе решенията, свързани с новата й отбранителна програма, на юнската си среща в Мадрид. Имайки предвид руските действия в Украйна, днес е необходимо балтийските страни да имат противовъздушна отбрана и „съществено натовско присъствие“, каза тя. След опитите да се постигне сигурност в Европа с Русия като партньор руският президент Владимир Путин принуждава НАТО да поеме нов курс, заяви германската външна министърка. Днес преди всичко трябва нашата сигурност да не е застрашена от Русия. Въпросът е как ние като съюз се позиционираме по отношение на Русия в средносрочен и дългосрочен план, подчерта тя.

Ландсбергис каза, че НАТО трябва да е готова да защити Литва „от първата минута на всеки конфликт“.

За увеличаването на натовското присъствие в Литва от батальон на бригада на днешната си среща с Бербок говори и литовският президент Гитанас Науседа, предаде ТАСС.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани