Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Прабългарски воини в „бой” на крачка от София

[post-views]

Ентусиасти възстановяват средновековни умения за водене на война.

Във време, когато службата в доброволния резерв е новост, която се стреми да се превърне в традиция, няма как да пропуснем факта, че съвсем близо до София има едно място, където човек може да се запознае с различни прабългарски бойни изкуства, като боравене с меч, копие, брадва и различни военни дисциплини. Тук децата могат да придобият и знания, а и умения за воденето на бойни действия през Средновековието, като формите са иновативни и поднесени като забавни игри.

„И аз, като повечето деца от моето поколение, бях запленен от книгите и филмите за северноамериканските индианци. Мечтаех като тях да препускам с волния си мустанг, да ходя на лов за бизони и така у мен се зароди любовта към конете и, разбира се, към стрелбата с лък. Тази любов остана и до ден днешен“, признава създателят на Школа по езда и стрелба с лък Владимир Мустакерски.

В подходящия за него житейски момент си купува кон, после още два и така неусетно те стават девет. В търсенията  си да се научи да язди и да стреля съдбата го свърза с унгарската школа по конна стрелба с лък и това коренно преобръща живота му.

„В един момент осъзнах колко много зная за живота на индианците и колко малко за този на нашите предци, които от векове са били конен народ и конни стрелци. Така у мен се зароди идеята за създаване на Школа по езда и стрелба с лък. След внимателно търсене успях да намеря перфектното място, недалеч от големия град и същевременно диво и запазено от човешка намеса. Една долина, сгушена в полите на Чепън планина, достатъчно голяма за волно отглеждане на конете, далеч от градските напрежение и суета. Желанието ми беше да създам нещо по-различно от обикновена конна база, нещо, което да прави връзка с живота на нашите прадеди, конници номади“, казва още Мустакерски.

За него това е място, където посетителите не само да прекарват приятно почивката си, но когато си тръгнат, да остава по нещичко, напомнящо им за славното българско минало. Затова той създава реплика на прабългарските облекла и седла и докарва от Монголия автентични юрти, където гостите да могат да отсядат и нощуват. Нарича всичко това „Пътят на Коня и Лъка” – школа не само като място за обучение, а като течение, събрание за хора с еднакви идеи.

Един от акцентите като организация, но и като обучение е летният детски лагер „По стъпките на предците”. Това е едно вълнуващо приключение сред природата, в света на коне и юрти. Погледът е обърнат назад във времето, където всички търсим корените си. Това са преди всичко незабравими дни в дух на колективност и доверие, черпейки опит от начина на живот на предците ни.

Школата „Пътят на Коня и Лъка” организира целодневни летни 6- дневни програми – от понеделник до събота за деца от 4- до 17-годишна възраст. Предлагат се всекидневни уроци по езда и стрелба с лък. В следобедните часове програмата продължава с обучение по оцеляване в природата, приложни изкуства, занимания по билкознание, йога и различни творчески изяви, спортни състезания и игрови програми, които стимулират децата да изявят своите творчески способности и таланти. Вечер, след сладка раздумка край огъня и споделени впечатления от изминалия ден, децата нощуват в автентични монголски юрти.

Да си купиш исторически лък

Школата осъществява доставка и продажба на лъкове и стрели от унгарския майстор на лъкове Лайош Кашай. Лъковете са съвременна реплика на древния рефлексен, композитен лък на конните народи. Те са подходящи както за стрелба от кон, така и за стрелба от земя. Създадени са така, че да са практически нечупливи при правилна употреба и да работят еднакво добре при всякакви климатични условия. Имат мек и плавен опън и същевременно голяма пъргавина, която осигурява висока скорост на стрелата. Ръкохватката им е подходяща за държане и с лява, и с дясна ръка.                                 

Сред артикулите са т. нар. стъклопластови лъкове, модел „Мечка“, „Рис“, „Хрътка“, „Елен“, „Вълк 1“, „Вълк 2“, „Гарван“, „Мишелов“ и „Пантера“, на цени от 360 до 530 лв. Има ги и т. нар. ламинирани лъкове, модел „Сокол 1“, „Сокол 2“, „Хрътка“, „Гарван“ и „Вълк“, които са на цени около 500 лв.

Липсата на прегради създава усещане за уют

Стрeмежът още от древността за съзвучие и единство с природата оформя и образа на дома, създаден от номадските народи – юртата. Липсата на ъгли и прегради създава позитивно енергийно пространство и усещане за единство и уют. Самата юрта е проекция на представата на нашите предци за Вселената. Кръглата й форма е отражение на света около нас – Слънцето, Земята, Луната. Кръг е тяхното движение, както и житейският ни  път.

Юртата е мост, преминал през вековете, свързващ ни с миналото, и е важна част от живота в Школата. Това е място за срещи и почивка, място, където човек може да е в спокоен диалог със себе си, част от кръга и светлината на огъня.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Избрани