Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Среща в базата „Рамщайн“ обсъжда войната в Украйна

[post-views]
Среща в базата „Рамщайн“ обсъжда войната в Украйна

Започна срещата на НАТО за Украйна, която американският министър на отбраната Лойд Остин организира днес в американската база „Рамщайн“. Представители на над 30 държави участват в нея. Цел на разговорите е да се обсъди бъдещето на Украйна и защитата на суверенитета ѝ.

За срещата базата бе поставена в най-висока степен на защита. Част от поканените кацнаха със самолети директно в „Рамщайн“, немалка част пристигат и с автомобили. В срещата участват представители на над 30 държави, като не всички от тях са членки на НАТО. Освен Лойд Остин от американска страна участва и държавният секретар Антъни Блинкън.

Сред участниците е генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Преди срещата Блинкън и Остин разговаряха с украинския президент Володимир Зеленски в Киев. Детайли от този разговор те ще споделят с участниците в срещата днес.

Ще се обсъдят доставките на оръжие за Украйна и гаранциите за сигурността  ѝ в бъдеще. Според някои наблюдатели провеждането ѝ може да е знак за скорошно прекратяване на горещия конфликт в Украйна, но не всички са оптимисти. Тази среща се приема и като провокация от Кремъл. Причината е, че на нея ще се обсъжда не толкова сегашната ситуация, колкото бъдещия суверенитет и модернизиране на армията на Украйна.

По време на срещата стана ясно, че Германия е готова да предостави на Украйна 88 танка „Леопард“, които са били на въоръжение в Бундесвера – това съобщи ДПА, като се позовава на правителствени източници.. Предложението включва и обучение на украинските военни, поддръжка, резервни части и муниции.

Германия ще разреши доставката на танкове за Украйна

Тези танкове са произведени през 60-те години и са използвани до 2003 година. Общата сума на предложената доставка възлиза на 115 милиона евро.

А германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт обяви, че Бундесверът ще обучава украински военни в използването на артилерийски системи.

Доставката на тежко въоръжение за Украйна е силно оспорвана тема в тройната коалиция, която управлява в Германия. Зелените и либералите – по-малките партньори в кабинета – категорично подкрепят оръжейните доставки за Украйна, докато социалдемократите на канцлера Олаф Шолц са сдържани.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани