Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Благотворителен концерт за изграждане на военен паметник

[post-views]
Благотворителен концерт за изграждане на военен паметник

Дуо „ВалДи“ спечели горещите аплодисменти на разградската публика

Благотворителният  концерт за набиране на  средства за доизграждането на Военния мемориал на поделенията, съществували в Разградския гарнизон се състоя снощи, в залата на Разградската филхармония. Концертната програма откри  майорът от резерва Румен Вълчев, който е основен двигател на идеята за построяването на монумента. Първи в програмата бе мажоретния състав при ЦРД с ръководител Емилия  Борисова, след което се изявиха малките певци от вокалната група, ръководена от Свилена Дечева. Имаше и патриотично зареден рецитал, изпълнен от ученици от Цар Калоян, съобщава радио Разград.

На екран, разположен на сцената зрителите можеха да видят кадри и информация от самото възникване на идеята за мемориала, през проекта,  първата копка, строежа и  информация за набирането на необходимите за изграждането средства. Във фоайето на Филхармонията беше поставена кутия за дарения, в която всеки, който пожела внесе своята лепта в благородното начинание. Сред присъстващи в залата бяха председателят на Общинския съвет  Стоян Ненчев и заместник- областният управител Драгомир Златев.

Кулминацията на събитието бе  участието на Дуо „ВалДи“ („щурецът“ Валди Тотев и съпругата му – цигуларката Димитрина Димитрова).

Дуото представи познати за поколения хитове, като се започне с „Бяла тишина“ и завърши с „Вдигни очи“. Публиката аплодира още  изпълненията на  „Футуролог”, „Среща”, „Клетва” и други емблематични песни.

Паметникът ще увековечи славата на поделенията, съществували в Разградския гарнизон в периода от 1878 до 2009 година.. В момента се изработват фигурите, които ще бъдат поставени върху арка – два изправени коня и разперен орел. На паметника ще има плочи от гранит с изписани наименованията на разградските поделения през различните периоди.

Майор от запаса Румен Вълчев изрази оптимизъм, че дейностите по изграждане на паметника ще приключат до началото на следващата година, за да бъде тържествено открит на 6 май – Деня на храбростта.

Източник: otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани