Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отбелязаха 100 години от рождението на един от първите ни славни парашутисти

[post-views]
Отбелязаха 100 години от рождението на един от първите ни славни парашутисти

Пред паметника на парашутистите в София днес имаше паметна проява по повод 100 години рождението на полковник Никола Костадинов, който си отиде от този свят през ноември 2013 г. Бачо Кольо, както го наричат многобройните му приятели, е един от първите български военни парашутисти. През войната поручик Костадинов е адютант и началник на щаба на парашутната дружина.

Той е кавалер на орден „За храброст”, почетен гражданин на София, носител на почетния знак „За принос към Министерството на отбраната”, дългогодишен председател, а по-късно почетен председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и член на ръководството на Съюза на ветераните от войните. Той е с изключително големи заслуги за запазване живо делото на военните ни парашутисти.

За този достоен български офицери говориха командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев и полковник от запаса Стефан Гълъбов. Те и други действащи и запасни офицери положиха венци и цветя пред паметника на парашутисти, за чието изграждане голям принос има полк. Костадинов.

„Както знаете, аз съм войник от фронта, адютант на прославената парашутна дружина. Тогава бях на 22 години, все още зелен, но командирите бяха способни и умни и може би предаността към родината ни направи такива – герои, храбреци. Но, разбира се, ние дадохме много жертви – 59 души загинаха, 153 бяха ранени, а 23 останаха военни инвалиди, включително и аз. Раниха ме на последния бой при Куманово, но за щастие имах късмета да остана жив, макар и военноинвалид“, каза той преди десет години.

Източник: otbrana.com

Най-ново

Единична публикация

Избрани