Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия отрича, че използва спирането на газа за България и Полша като инструмент за изнудване

[post-views]
Русия отрича, че използва спирането на газа за България и Полша като инструмент за изнудване

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли в сряда обвиненията, че Москва е използвала доставките на природен газ като инструмент за изнудване, след като руският енергиен гигант „Газпром“ спря износа на руски газ за Полша и България, съобщават Ройтерс и агенция ТАСС.

По-рано в сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че решението на „Газпром“ е поредния опит на Русия да използва природния газ като инструмент за изнудване.

Дмитрий Песков отново подчерта, че Русия е надежден доставчик на енергия и не се занимава с изнудване.

Той допълни, че плащането от страна на Полша и България по договори за газ в правилната форма (в рубли) ще бъде основа за подновяване на доставките.

„Плащането в правилната форма ще бъде основа за продължаване на доставките“, каза той пред журналисти.

На въпрос дали руският президент Владимир Путин планира да има контакти с колеги от тези страни (от България и Полша) за обсъждане на ситуацията с доставките на газ, Песков отговори:

„Няма такива планове“.

Той отказа да посочи колко държави от ЕС вече са се съгласили да преминат към плащане на руския газ в рубли в съответствие с указа, издаден в края на март от президента Владимир Путин.

Дмитрий Песков не изключи обаче, че и други страни, освен Полша и България, няма да получат руски газ, ако не го заплащат в рубли.

„С наближаването на крайния срок за плащане на газа, ако някои потребители откажат да плащат по новата система, тогава указът на президента на Русия Владимир Путин, разбира се, ще бъде изпълнен“, каза говорителят на Кремъл.

Междувременно агенция Ройтерс цитира неназовани западни представители да казват, че решението на Русия да спре доставките на газ за България и Полша вероятно ще бъде контрапродуктивно, защото демонстрира, че зависимостта от Русия прави страните уязвими към принуда.

Длъжностните лица, пожелали анонимност, казаха още, че този ход подчертава причината, поради която е необходимо Западът да намали зависимостта си от руските въглеводороди.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани