Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ и съюзниците им ще се срещат всеки месец във връзка с оказването на военна помощ за Украйна, каза Лойд Остин

[post-views]

САЩ и съюзниците им ще се срещат всеки месец, за да обсъждат как да подсилят военния капацитет на Украйна по отношение на Русия, заяви днес американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от Франс прес.

Днешната среща ще се превърне в ежемесечна контактна група за отбраната на Украйна, каза Остин след среща с представители на около 40 страни в Германия. Министърът отбеляза, че така иска да организира действията на „страните с добра воля, за да засилим усилията си, да координираме помощта си и да се съсредоточим върху победата в днешната и предстоящите битки“.

Около 40 държави участваха в днешната среща, свикана по инициатива на Вашингтон в американската авиобаза „Рамщайн“ в Германия, за да се консултират за военната подкрепа, която съюзниците могат да окажат на Киев.

Основният анонс по въпроса дойде от Берлин, който реши да позволи доставянето на Украйна на около 50 системи за противовъздушна отбрана „Гепард“. Това е повратна точка в политиката, следвана досега от правителството на канцлера Олаф Шолц, отбелязва АФП. Обещаното оборудване ще бъде доставено от германската отбранителна промишленост.

Германската министърка на отбраната Кристиане Ламбрехт, която участва в срещата в база „Рамщайн“, не изключи възможността Берлин да одобри и други доставки на тежки оръжия на Киев.

„Всички сме решени да помогнем на Украйна да спечели днес и да се укрепи в дългосрочен план“, каза американският министър на отбраната, който обеща да направи всичко възможно за укрепване на украинската отбрана.

„Страни от цял свят се мобилизираха, за да посрещнат неотложните нужди на Украйна (…) Виждаме, че всеки ден те стават повече“, отбеляза Лойд Остин. „Нямаме време за губене“, защото „идните седмици ще бъдат от решаващо значение за Украйна“, тъй като Русия се стреми да установи пълен контрол над Южна Украйна и Донбас, предупреди той.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани