Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След спирането на руския газ България и Полша са снабдявани от съседите си от ЕС, каза Урсула фон дер Лайен

[post-views]

След спирането от „Газпром“ на руските газови доставки България и Полша вече са снабдявани с газ „от своите съседи от Европейския съюз“, каза днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

„Ще направим нужното, за да сме сигурни, че решението на „Газпром“ ще има минимален ефект върху европейските потребители“, увери на кратка пресконференция Фон дер Лайен.

„Стъпката, предприета от Русия, засяга и самата нея. Кремъл вреди на руската икономика, тъй като сам се лишава от значителни приходи“, добави председателката на ЕК.

България и Полша вече обявиха, че ще вземат мерки да набавят липсващия газ от други източници.

Фон дер Лайен обяви проекта на френското председателство на Съвета на ЕС да свика по възможност среща на европейските министри на енергетиката.

„Днес Кремъл се провали още веднъж с опита си да посее разделение между държавите членки“, каза председателката на ЕК след среща на европейската група за координация за газа.

Руският газов гигант „Газпром“ обяви днес, че спира всички доставки на газ за България и Полша, като изтъкна, че двете държави членки на НАТО и ЕС не извършват плащанията в рубли.

Руският президент Владимир Путин обяви миналия месец, че Русия ще приема плащания за газовите доставки само в рубли в отговор на санкциите, наложени на Русия от ЕС заради нахлуването ѝ в Украйна.

Европейските компании, съгласили се да заплащат за руския газ в рубли, както поиска Москва, биха нарушили санкциите на ЕС и биха се изложили на повишен юридически риск, предупреди Фон дер Лайен.

„Близо 97 процента от договорите (между компании от ЕС и доставчици на руски газ) предвиждат плащанията да се извършват в евро или долари . . . Компаниите, сключили подобни договори, не бива да се поддават на претенциите на Русия, тъй като това ще бъде нарушение на санкциите“, наложени от ЕС, допълни председателката на ЕК.

Източник: bta.bg

Най-ново

Виж още

Избрани